ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Miljenko Domijan – Terra Toscana

06.06.2011.

U organizaciji Galerije umjetnina Narodnog muzeja Zadar, u utorak, 7. lipnja s početkom u 20 sati, u zadarskoj Gradskoj loži, otvara se izložba fotografija Miljenka Domijana pod nazivom ‘Terra Toscana’. Fotografije se mogu razgledati do 27. lipnja.
.
Miljenko Domijan - Terra Toscana
.
Miljenko Domijan rođen je u Rabu 1946. Godine. Na Pedagoškoj akademiji završio likovnu umjetnost, a potom na Filozofskom fakultetu u Zadru povijest umjetnosti i filozofiju. Na Internacionalnom centru za zaštitu spomenika ICCROM u Rimu završio specijalistički poslijediplomski studij za zaštitu graditeljskog nasljeđa.
.
Početkom 70-ih godina radi u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Zadru, od 1977. godine imenovan je za ravnatelja Zavoda. Sredinom 90-ih godina imenovan je glavnim konzervatorom u Republici Hrvatskoj, a od travnja 1999. do srpnja 2001. obavlja dužnost pomoćnika ministra kulture za zaštitu kulturne baštine, predsjednik je Nacionalne komisije ICOMOS-a (međunarodna nevladina organizacija za zaštitu kulturne baštine) i predsjednik je Stručno-savjetodavne komisije za obnovu Duborvnika. Sudjeluje u radu brojnih stručnih komisija i voditelj je mnogih zaštitnih zahvata na spomenicima kulture na području srednje Dalmacije.
.
Kao povjesničar umjetnosti i istraživač povijesne baštine napisao je niz članaka, a posebno se ističe monografija ‘Rab – grad umjetnosti’. Autor je brojnih projekata i međunarodnih izložbi o hrvatskoj kulturnoj baštini. Za svoj rad nagrađen je brojnim priznanjima, od kojih treba istači nagradu ‘Pasquale Rotondi’ na europskoj razini za očuvanje kulturne baštine i nagradu ‘Vicko Andrić’ za očuvanje hrvatske kulturne baštine.
.

No comments yet.