ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Mia Orsag – Surogat

20.10.2014.

Izložba Mie Orsag pod nazivom ‘Surogat’, otvara se danas, 20. listopada, s početkom u 20 sati, u Galeriji Greta. Izložba ostaje otvorena do 25. listopada.

Mia Orsag - Surogat
 
‘Osjećam kako postoji nešto neotkriveno o ženi, što može otkriti samo žena’ Georgia O’Keeffe

Iako je čovječanstvo samo naizgled tijekom prošlog stoljeća pokušalo riješiti pitanje tabua seksualnosti, svjesni smo da je seksualnost i u današnjem društvu još uvijek na tankom ledu i služi kao sredstvo kojim se pokušava uzdrmati društvene, političke i religijske norme današnjeg ‘liberalnog’ svijeta. U današnjem društvu mobilnosti, individualizma i djelomično olabavljenih autoriteta (religija, politika, zakon) shvaćamo kako lažni i iskrivljeni neo-viktorijanski moral dovodi do kolektivne frustracije, a samim time i do tabuiziranja nečega, što su još ljudi drevnih civilizacija držali vrijednim poštovanja i obožavanja.

Serijom fotografija prostorne instalacije Surogat, Mia Orsag žensku seksualnost prezentira iz perspektive ženskog uma, postavljajući ju kao subjekt pažnje i požude, u potpunosti lišen vulgarnosti. Referirajući se na Vaginine monologe Eve Ensler, Orsag putem foto instalacije progovara o govoru i jeziku okoline i nutrine vagine, istovremeno ukazujući na problem ženske percepcije vagine kao nečega zamjenskog – surogata, nastale uslijed života u okviru normi koje diktiraju ponajviše društvo i religija. Medij fotografije umjetnici je poslužio kao metoda odmaka od subjektivnog poimanja, a materijali: vata i lak, od kojih je instalacija načinjena, idealan su izbor za oblikovanje sigurnosti, mekoće i topline, kakvima umjetnica pojam vagine želi prezentirati. Na suptilan način Mia Orsag radovima stupa u interakciju s promatračima, propitujući njihovu percepciju i razumijevanje onoga što na prvi pogled nije direktno uočljivo, a prirodna boja materijala dodatno potencira dojam pročišćenosti od bilo kakvih lascivnih konotacija.

U svojoj knjizi Yoni: Sveti simbol ženske kreativne moći, Rufus C. Camphausen kroz povijest prati žene koje su duboko svjesne svoje seksualnosti, lišene srama vlastitog tijela i seksualnosti, zbog čega su u potpunosti bile poštovane od strane zajednice. Upravo na takvu percepciju žena samih Mia Orsag ukazuje svojim intimističkim pristupom te na poimanje vagine kao nečega toplog, kao izvora stvaranja, seksualnosti i seksualnih užitaka.

Surogat Mije Orsag ističe važnost ženske perspektive u pogledu promišljanja i redefiniranja seksualnosti i tabua, osobito onih koji se direktno ili indirektno dotiču žena.

No comments yet.