ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Međunarodni fotografski doživljaj baštine 2016.

05.12.2016.

Pozivamo vas na otvorenje izložbe fotografija Hrvatskog fotosaveza pod nazivom “Međunarodni fotografski doživljaj baštine 2016.” u utorak, 6. prosinca 2016. u Galeriji Fotokluba zagreb, Ilica 29/III.

Međunarodni fotografski doživljaj baštine 2016.
 

Projekt „Međunarodni fotografski doživljaj baštine“ započeo je 1996. godine na inicijativu Ministarstva kulture Katalonije.
Namjera je bila usmjeriti što veći broj mladih na fotografiranje i razumijevanje baštine, a svaka od zemalja sudionica prijavljivala je svoj izbor radova mladih autora do 21 godine u zajedničku izložbu.

Hrvatski fotosavez je nositelj ove aktivnosti u Hrvatskoj od 1998. godine. U tom razdoblju u provedenim natječajima u Hrvatskoj sudjelovalo je gotovo 4000 mladih autora s preko 25.000 fotografija nastalih samostalno ili u fotoradionicama Hrvatskog fotosaveza za mlade.

Nakon 19 godina kontinuiranog održavanja u istom obliku, ovaj projekt od prošle godine donosi novi organizacijski koncept prema kojemu svaka od zemalja priređuje natječaj i izložbu fotografija mladih autora.

Izbor radova za izložbu potpisuje Zlata Medak, voditeljica programa Hrvatskog fotosaveza za mlade. U izložbu su uvrštene fotografije 72 autora iz 30 zemalja/pokrajina svijeta: Armenija, Austrija, Azerbajdžan, Belgija, Belgija – Bruxelles, Bjelorusija, Češka Republika, Hrvatska, Kambodža, Kanada – Quebec, Kuba, Makedonija, Malta, Nizozemska, Njemačka, Oman, Poljska, Portugal, Rumunjska, Rusija, Slovačka, Slovenija, Španjolska – Aragon, Španjolska – Kastilja-La Mancha, Španjolska – Katalonija, Švicarska, Tunis, Ujedinjeno Kraljevstvo – Škotska, Ukrajina, Urugvaj.

Hrvatsku predstavljaju mladi autori: Dora Pokrivka iz Rovinja /Udruga invalida Rovinj/, Fran Glad iz Palovca /OŠ T. Goričanca, Mala Subotica/, Lorena Novak iz Staroga Grada /OŠ P. Hektorovića, Stari Grad/, Mandalena Mihaić iz Pučišća /OŠ Pučišća/, Marko Samodol iz Šibenika /Tehnička škola Šibenik/, Matko Meštrović iz Bjelovara /Fotoklub Bjelovar/, Milan Paušić iz Varaždina /Centar za odgoj i obrazovanje T. Špoljar, Varaždin/, Nikolina Hrženjak iz Varaždina /Centar za odgoj i obrazovanje T. Špoljar, Varaždin/.

Uz izložbu je tiskan katalog s reprodukcijama radova na izložbi.

Mladi, čuvari baštine

Promatrajući odabrane fotografije, već na prvi pogled vidljivo je da su u njima sažeti i predstavljeni mnogobrojni slikovni podaci o narodnim običajima, kulturi, arhitekturi i vjerovanjima, klikom fotoaparata zabilježeni u raznim zemljama, s namjerom da mladi autori ispričaju priču o svojoj zemlji i zavičaju. Tako fotografski predstavljene priče, upućene širem gledateljstvu, omogućuju nam slojevito otkrivanje što je u kontekstu baštine mladima raznih zemalja zajedničko, a što svojstveno samo nekima. U fotografije su utkali osobne predodžbe, znanja, iskustvo, a često i zanesenost elementima baštine.

Svježina iskaza mladih autora, njihovo diskretno praćenje i bilježenje običaja i snažna imaginacija brišu geografske granice, žele sačuvati vrijeme i sliku ljudi i prostora. Ako pažljivo pogledamo svaku fotografiju, uočit ćemo da u suvremenom trenutku sve više dolazi do isprepletenosti i međusobnih običajnih utjecaja urbanih i ruralnih sredina. Upravo to nastajanje, uvjetno rečeno, nove kulture podcrtava važnost fotografije koja nam kazuje kako je to nekad bilo, a kako smo danas uspjeli očuvati.

Uloga Hrvatskog fotosaveza i sličnih asocijacija u drugim zemljama koje hrabre mlade da otkrivaju, snimaju i oduševljavaju se baštinom nemjerljiva je i predstavlja veliki doprinos kao i zalog da će baština biti očuvana. Fotografija progovara univerzalnim, svima razumljivim jezikom, niječe jezične barijere, gradi nove spoznaje, proširuje vidike, uči nas prihvaćanju drugih i drukčijih kultura i običaja, oplemenjuje nas.

Sve dostupnija komunikacijska interakcija s drugim zemljama i narodima, a ponekad i želja da im postanemo što sličniji kako bismo im se svidjeli i postali dijelom njih, nameće i pitanja kako u tom nastajanju sačuvati identitet i kulturnu osebujnost, kako njegovati tradiciju i očuvati baštinu. Jedan od mogućih odgovora krije se u filigranskom brušenju tankoćutnosti mladih fotografa za sadržaje baštine.

Već više od 20 godina Hrvatski fotosavez u svojim programima za mlade zajedno s mladima traga za odgovorima na pitanja što to baština jest te zašto i kako je valja očuvati. Tijekom dugog niza godina na stotine mladih polaznika fotoradionica iz svih dijelova Hrvatske, zahvaljujući specifičnom vođenju koje uključuje kontinuirano propitivanje metodičkih postupaka i vrednovanje postignutih rezultata rada, bile su u prilici otkrivati i prepoznavati baštinu. Pobuđeni interes mladih za sadržaje vezane uz tematski okvir baštine potaknuo ih je na fotografsko bilježenje otkrivenog i iz davnina sačuvanog kulturnog nasljeđa.

Postavljanjem izložbi fotografija u galerijama, na ulicama, u parkovima ili uz obalu jezera i mora Hrvatski fotosavez i mladi autori izazovnu ljepotu baštine uspješno približavaju očima mnoštva promatrača šireći i njihove vidike.

Ovogodišnji album svjedoči o vizualnoj i estetskoj zrelosti mladih kao autora, o svježini njihova pristupa pri kadriranju i izboru motiva te napose o subliminiranom fotografskom doživljaju baštine. Izabrane fotografije na suptilan način govore o isprepletenoj kulturnoj, običajnoj i graditeljskoj baštini, o umijeću građenja poljskih kažuna tehnikom suhozida, o očuvanim kamenim amfiteatrima, crkvama, zvonicima i rozetama, o finoći blistavo bijele paške čipke, izrađene iglom i koncem na rubovima marama, kao i o važnosti zdenca i vode u kamenu.

Mladi autori iz Hrvatske, zahvaljujući pomno odabranim programima Hrvatskog fotosaveza, u prilici su svoj osjećaj ponosa i želje za promicanjem ljepote zavičajne baštine fotografijom približiti mladima u drugim zemljama. Njihova zanesenost i fotografije dragocjeni su jer pridonose očuvanju baštine.

Mirjana Pešec
Članica Odbora Hrvatskog fotosaveza
za rad s mladima

No comments yet.