ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Međunarodni festival fotografije Organ Vida produžio je rok natječaja

06.05.2015.

Međunarodni festival fotografije Organ Vida produžio je rok natječaja zbog velikog interesa. Novi rok za predaju fotografskih radova je 10. svibnja.

Međunarodni festival fotografije Organ Vida otvara natječaj na temu Granice o čijim finalistima odlučuje impresivan žiri
 
Međunarodni festival fotografije Organ Vida ove godine ostvaruje svoje sedmo izdanje na temu Granice. Tradicionalno, početkom svake godine festival otvara javni međunarodni poziv na natječaj koji ove godine traje od 29. ožujka do 10. svibnja 2015, a početkom rujna finalisti će svoje radove izložiti u Galeriji Klovićevi dvori.

Prema tekstu natječaja autora Bojana Krištofića, granice predstavljaju sveprisutnost ograničenja u današnjemu svijetu, krenuvši od granica između privatnog i javnog prostora, pa sve do onih između fizičke aktivnosti i duhovnog i intelektualnog življenja ili neumoljivih bioloških konačnosti i vječne aspiracije za besmrtnošću. One se ne odnose samo na fizičku, već i svoju metaforičku prirodu koja se iznova konkretizira na svojevrsnoj stvarnoj crti koja se smije preći samo po određenim uvjetima.Granice se mogu nadovezati i na samu geopolitičku stvarnost Zemlje i na ratove koji se vode upravo zbog postojanja određenih granica. Pokušati prijeći granicu uvijek je rizik, međutim, ta je želja toliko duboko utkana u ljudsku prirodu da je negacija mogućnosti pokušaja izravno nasilje nad čovjekom. Ovogodišnjim natječajem, Međunarodni festival fotografije Organ Vida poziva fotografe i umjetnike koji se izražavaju u mediju fotografije da promisle o fenomenu granica i fotografski uobliče posvuda prisutne prelaske, odlaske i granične trenutke onako kako ih vide i osjećaju.

Ovogodišnji žiri festivala koji će posjetiti Zagreb u rujnu čini sedmero vrlo impresivnih umjetnika i stručnjaka iz područja fotografske umjetnosti: Roger Ballen, fotograf i jedan od najvećih umjetnika 21. stoljeća, poznat po svojim crno-bijelim fotografijama iz Južne Afrike, kasnije fotografijama i videima koje ujedinjuje s crtanjem, slikanjem, kolažem i kiparstvom te spotovima glazbene grupe DieAntwoord; Sandra Vitaljić, hrvatska fotografkinja i izvanredna profesorica na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, prošlogodišnja dobitnica glavne nagrade za hrvatsku suvremenu umjetnost THT@MSU.hr i autorica knjige Rat slikama — suvremena ratna fotografija; Alessandro Imbriaco, mladi talijanski fotograf poznat po svojem projektu Jardin koji je osvojio nagradu European Publishers Awardza najbolju knjigu i koji je predstavljen na prošlogodišnjem bijenalu arhitekture u Veneciji te na na jednom od najprestižnijih festivala fotografije u svijetu, Les Rencontres d’Arles; Hannah Starkey, britanska fotografkinja koja je diplomirala na londonskoj akademiji Royal Academyof Art i koja se u svojem radu pretežito bavi reprezentacijom žena u svakodnevnim životu, a rad joj zastupaju Galerija Saatchi, muzeji Tate Modern, Victoria & Albert i brojni drugi; Rob Hornstra, nizozemski fotograf i samostalni izdavač, dobitnik prve nagrade na World Press Photo Awards 2012. godine, pokretač The Sochi Projecta 2009. godine te osnivač FOTODOK-a u Utrechtu; Michael Famighetti, urednik poznatoga međunarodnog fotografskog časopisa Aperture te Simon Bainbridge, urednik najstarijega fotografskog časopisa u svijetu, British Journal od Photography.

No comments yet.