ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Max Juhasz – Uskršnje Jutro

31.03.2013.

Probudio sam se na Uskršnje jutro poprilično uneređen pomicanjem vremena za jedan sat unaprijed. Moji ukućani su spavali i znao sam da će tako biti skoro do samog podneva. Prošetati psa koji nije pokazivao nikakve znakove interesa za izlaskom u kišno zagrebačko jutro ili uzeti svoj foto-aparat te otići i snimiti jednu fotografiju koja me već dugo golica. Činilo mi se kako je ovo pravo vrijeme za nju.

Max Juhasz Facebook NOTES
 

Dok su ljudi jutrom hrlili u crkve posvetiti jaja, šunke i kobasice, kleknuti i prekrižiti se pred Kristom, većina njih tek reda radi, ja sam krenuo u sasvim drugom pravcu. Krenuo sam ka osjećaju zalijepljenim u jednom prizoru iz kojeg sam osjetio jaku potrebu napraviti fotografiju … i to bas na sam Uskrs.

Brzinska kava u jednom od rijetkih birtija koje su bile otvorene, par cigareta + status kojeg sam prtljajući po tipkama mobitela postavio na facebook … tek toliko da preskočim novine u kojima je ionako samo crnjak a i da odteretim, kao lopatom izbacim malo te nagomilane melankolije s kojom sam se probudio u ovo kišno jutro i s namjerom da napravim fotografiju.

Napravio sam je. Iako postoji mogućnost da fotografija ne bude istovjetna onoj koju sam vidio u datom momentu, jer foto-aparat je u stvari tek masina bez duse koja višedimenzionalnu stvarnost pretvara u dvodimenzionalnu, uvijek će mi biti dobra. Pospremljena tamo negdje u ladici vlastitih sjecanja u kojoj čuče mnoge uspješno-neuspješne fotografije koje nitko nikada nije vidio, a ni neće … osim mene.

Dvanaest malih eseja objedinjenih u zbirci sastavljenoj od bilješki koje su svojevremeno egzistirale i na mom facebook profilu. PDF knjižuljak u potpunosti je besplatan, a takav će i ostati. Link za preuzimanje: www.maxjuhasz.com/Max_Juhasz_Facebook_NOTES.pdf

No comments yet.