ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Mate Svjetski

01.04.2013.

U Galeriji Fotokluba Split, Marmontova 5, u utorak 2. travnja u 20.00 h otvara se izložba fotografija naziva Mate Svjetski. Organizator izložbe je naš slavni alpinista, snimatelj i putopisac Stipe Božić.

Mate Svjetski
 

Mate Šimunović (1900 – 1969) zvani Mate Svjetski 19 godina putovao je svijetom zajedno sa svojim psom Globusom. Na put je krenuo 1928. godine i prevalio ukupno 360.000 km na pet kontinenata, pješke, biciklom i jedrilicom.

Stipe Božić je autor nedavno prikazanog dokumentarca o njemu, te je iz bogatog fundusa sačuvanih stotinjak negativa s Matinih putovanja priredio izložbu fotografija. Iz tih se foto-zapisa vidi kako mu ni danas nema ravnog pustolova, a fotografije koje je snimio svjedoče o svijetu kojeg više nema.

Izložba će biti otvorena do 15. travnja 2013.

Mate Svjetski - Globus gleda čamac Borneo Mate Svjetski - Gola seljanka Filipini Mate Svjetski - Gole ljepotice Indonezija Mate Svjetski - konkondril

 
Malo tko nije čitao ili slušao o svjetskom putniku Marku Polu za kojeg u Hrvatskoj rado kažemo da je on naš. Čuli smo mnogo i o neumornom pustolovu Joži Horvatu. Stariji se sjećaju putopisa Tibora Sekelja i putopisnih crtica braće Seljan. Još su nam također u sjećanju izvrsne serije televizijskog pionira Marija Saleta i prve filmske reportaže Željka Malnara. Mnogo se danas govori o mlađoj generaciji pustolovnih putopisaca kao što su Boko, Šalaković, Rostuhar, Pauletić, Perkov, Ivančić, Dvina Meler i slični (neka mi netko ne zamjeri što ga nisam spomenuo), ali vrlo se malo do sada znalo o tome koji bi Hrvat mogao biti najveći svjetski putnik dvadesetog stoljeća.

Iako i sam potječem iz kraja u kojem je rođen pustolovni junak iz ove priče nikada prije o njemu nisam čuo, sve dok mi prijatelji iz Vrgorca prije nepune 3 godine nisu pokazali članak koji je sredinom prošloga stoljeća izašao u Vjesniku u srijedu, a kojeg je uradio neponovljivi Gerhard Ledić. Upoznao sam se s nećacima i prijateljima pokojnog Mate, a najviše su mi o njemu ispričali Slavoljub i Rade Maršić. Rade je čuvao Matinu ostavštinu koja se sastojala od dnevnika, negativa i rukopisa. Odmah sam vidio da je to veliko putopisno bogastvo pa sam u dogovoru s Matinom rodbinom počeo istraživati i pripremati produkciju dokumentarnog filma, koji je već prikazan na HRT-u, a spremna je i knjiga koju će ovih dana izdati VBZ.

Svjetski putnik Mate Šimunović i njegov pas Globus prevalili su biciklom, pješke i malom jedrilicom 360 000 kilometara. Putovali su 19 godina i obišli 70 država, te posjetili na tisuće otoka i otočića po Indijskom i Tihom oceanu. Sve to vrijeme Mate je nosio u kožu uvezani dnevnik u koji su mu se upisali mnogi ugledni domaćini. Kada se pred obalom Sumatre njegova brodica prevrnula pas Globus spasio mu je knjigu. Mate je snimio na stotine fotografija te je pisao dnevnik. Iz tih se zapisa vidi kako mu danas nema ravnoga pustolova, a fotografije koje je snimio svjedoče o svijetu kakvog više nema.

Mate Svjetski - Ljudožderi Borneo Mate Svjetski - S ražom Java Mate Svjetski - Žene s perikom Indonezija Mate Svjetski - Mate i Globus

 
Nakon 19 godina putovanja Mate stiže u Egipat odakle se brodom “Podgora” vraća u luku Bakar. Drugoga dana ga je u Zagrebu uhitila OZNA zato što je fotografirao grupu žena pred jednim dućanom u Ilici dok su čekale u redu za robu na točkice.

Nakon što je prošao cijeli svijet i prelazio najdivljije krajeve, te nadmudrio mnoge pogranične ophodnje, nakon toga više nije mogao nikamo iz Jugoslavije. Stalno je bio sumnjiv i zatvaran. Njegov san o snimanju dokumentarnog igranog filma, za što je imao i podršku Harry-a Trumana, dok ovaj još nije postao predsjednik SAD-a, rasplinuo se. Do kraja života je radio u Vjesnikovoj trafici u Vrgorcu gdje bi znatiželjnicima pričao uspomene s putovanja i pokazivao svoju putničku knjigu. Nazvali su ga zato Mate Svjetski. Pedesetih godina nekoliko je tadašnjih novina objavilo članke o njegovim putovanjima. A onda je zaboravljen. Umro je 1969. godine i pokopan u rodnom selu Stilja.

Mate Šimunović jedan je od rijetkih koji se, nakon gotovo dva desetljeća izbivanja iz Hrvatske, vratio u stari kraj. Rodbina i prijatelji bili su radosni što im se Mate vratio iz svijeta. Ali malo mjesto Vrgorac nije posve razumjelo zašto se Mate nije novčano obogatio. Donio je samo torbu s velikom knjižurinom i putni kovčeg prepun fotografija i negativa koje je po svijetu snimio. Malo je tko u to vrijeme mogao znati da je Mate Šimunović – Svjetski donio veće bogatstvo negoli svi njegovi prethodnici – povratnici iz bijeloga svijeta. Donio je fascinatnu zbirku priča o svom pionirskom pothvatu. Te su priče i fotografije spomenik jednom od najvećih, ne samo hrvatskih, nego i svjetskih globetrottera.

Stipe Božić

No comments yet.