ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Marko Vrdoljak – Fotomonografija o ljepoti žene

26.01.2016.

Ovim putem vas želimo obavijestiti da ćemo u Hrvatskoj uskoro objaviti fotomonografiju sa snažnim humanitarnim karakterom,
vrlo specifične tematike za naše prostore, autora-fotografa Marka Vrdoljaka, dobitnika najprestižnije nagrade za fotografsku umjetnost u Hrvatskoj ‘Tošo Dabac’.

Marko Vrdoljak - Fotomonografija o ljepoti žene
 
Fotomonografiju koja je posvećena ljepoti žene i ženstvenosti kroz pažljivo biranu seriju decentnih aktova, apstraktnih fotografija, portreta, poezije i tokova misli planiramo tiskati krajem drugog mjeseca 2016., a dio sredstava od prodanih primjeraka ove vrijedne publikacije, autor je odlučio kontinuirano uplaćivati na račune udruga «Europa Donna Hrvatska» i «SVE za NJU» koje su, dobivši uvid u projekt, pristale na suradnju i primanje ovih sponzorstava.

Ovu odluku autor je donio zato što niti jedna djevojka, a neke od njih su i medijski poznate osobe, nije željela honorar za snimanje te se na ovaj način želi direktno i indirektno odužiti ženskoj energiji bez koje ovaj projekt jednostavno ne bi bio moguć.

Pozivamo vas ovim putem da eventualnom narudžbom i kupnjom ove fotomonografije u pretprodaji pomognete ovaj umjetničko-humanitaran projekt, a za narudžbe preko 50 primjeraka publikacije osigurate mjesto za logo svoje tvrtke/organizacije na za to predviđeno mjesto u publikaciji prema sljedećim cijenama:

01 – 10 primjeraka: 90,00 kn
10 – 50 primjeraka: 85,00 kn
50 – 100 primjeraka: 80,00 kn
100 plus primjeraka: prema naknadnom dogovoru (*sve su cijene s PDV-om)

*Tehničke specifikacije publikacije: tvrdi uvez, 124 strane + omot, dimenzije 24 x 30 cm, predgovor na hrvatskom i engleskom jeziku, službeni naziv publikacije: «1/250sec., f16, xx»

Marko Vrdoljak - Fotomonografija o ljepoti žene
 
Ova publikacija predstavlja idealan poklon vašim poslovnim partnerima i prijateljima, a vjerujemo da će biti interesantna i mnogim ljubiteljima ljepote žene i ženstvenosti, fotografije, poezije i umjetnosti općenito. Prema uplati za vašu naručenu količinu primjeraka, ispostavit ćemo vam račun, a po tisku publikacije (kraj 2. mjeseca, 2016.g.) i dogovorenu količinu publikacija na vašu adresu (dostava u Zagrebu je besplatna, a za ostatak Hrvatske ili izvan nje naplaćuje se poštarina). Narudžbenicu možete preuzeti na linku http://www.fotogard.com/vijesti/Fotomonografija_narudzbenica.doc.

Fotomonografiju ćete moći preuzeti i prilikom promocije u Muzeju Mimara, 10.3.2016.

Ako vas zanima više o autoru, njegova biografija i radovi se nalaze na ovom linku: http://www.markovrdoljak.com/o-meni/.

Za sve dodatne informacije, dogovore oko postavljanja loga, narudžbe većih količina i slično, molimo vas da nam se javite na 091-208-33-11, 098-9061-325 ili marko@fivestars.hr, info@fivestars.hr

Marko Vrdoljak - Fotomonografija o ljepoti žene
 

U slavu žene

Odabrati motiv žene kao estetski i moralni izazov, ovdje pjesnički i fotografski, znači upustiti se u jednu od najtežih kreativnih pustolovina zbog činjenice što je simbol žene opterećen različitim geografskim, povijesnim i kulturološkim arhetipovima i stereotipovima. Raznorodna značenja koja motiv žene emanira izvan, iznad i pored same fotografske slike to su brojnija što su autorova mjerila bliža realnim odnosima. Da bi izbjegao komunikacijske šumove koji iz svega spomenutog proizlaze, Marko Vrdoljak kontekstualizirao je aktove i lica riječju i slikom (fotografijom) kojima pojačava kontrolu nad asocijacijom gledatelja. Stvorenim okvirima snažnog i jedinstvenog ugođaja građenog na odnosima detalja i cjeline, na grafičkim aluzijama i poetskim invokacijama autor doseže bogatu toplinsku skalu, raskoš osjetilnog i to u crno bijeloj gami i s minimumom boje.

Bilo bi pogrešno ustvrditi da su fotografije ovdje tek ilustracije autorove poezije, njegovih misli i zapisa. Prije bi se moglo reći obrnuto: da su fotografije u trenucima svoga nastanka bile poticaj poetskoj misli. Najtočnije je možda prihvatiti jedinstvenost ovog koncepta u kojem je srećom, autor u svim ulogama koje si je zadao izvrstan; od fotografa-pjesnika i pjesnika-fotografa do redatelja-umjetnika koji je u ovoj knjizi izrazio sjetu, samoću, prolaznost, tugu rastanaka s nadom i vjerom u ljubav. Put tom uzvišenom činu je put žene.

Marko Vrdoljak je majstor svjetlosnih efekata, fotografskih izreza i ugođaja koje stvara i odabire za mjesta gdje odvodi svoje modele na fotografiranje. Krhko, golo, žensko tijelo u zapuštenim prostorima industrijske i povijesne arhitekture djeluje jednako prolazno i neznatno kao i ono stiješnjeno u aleji golemih, bajkovitih, stoljetnih stabala. Sve je prolazno poput iskričavog svjetla na koje nas autor upućuje, i sve se vidi jednako stvarnim kao i nestvarnim. U tom zagrljaju ili hrvanju, motiva i nemotiva, slike i riječi, boje i neboje, fizičkog i duhovnog nema pobjednika. Stvari se odvijaju istodobno.

Zavodljivi pogledi, poze, pokreti i izrazi zagonetki, dvojbi, strahova i razočaranja. Sjenovitost tjelesnih krajolika, iz znojave realnosti vodi u sam vrh imaginacije. Pozornost prelazi s udolina na brda i brdašca, s ispupčenja u koščatu, bradavičastu i žilavu strukturu tjelesnosti čiji je putokaz uvijek erotske naravi. To nisu tijela idealizirane ljepote, gotovo suprotno. Realna tijela uznesena u virtualnost medija. Baletne poze otvorenih i zatvorenih vrata, samosvijest i pomamu, žudnju i prijevaru, zagonetne poglede, otkriva autor gledateljima kao prirodnost u kojoj je sudjelovao ponajprije kao tragač za nedokučivim, onim što iščezava u tren, što se i ovdje, čita i gleda s većim ili manjim uzbuđenjem, u vječnoj potrazi za skrivenim vratima rajskog vrta. Vrdoljak ne dodaje tijelima slutnju, ona su ogoljena u svojoj pojavnosti, da bi im kontekstom podario autorsko značenje i važnost, ovio ih pjesničkim zanosom i poveo u opsesivan lov na zvjezdanu prašinu, kojom nas Posvudašnji milosrdno obasiplje u kratkom trenu bezuvjetne predaje.

Činjenica da je dio prihoda od prodaje ove fotomonografije usmjeren u dobrotvorne svrhe, dapače u korist oboljelih žena, isključuje svaki prigovor o eventualnoj zloupotrebi ženskog tijela za muške, pa makar i umjetničke ciljeve.

Mr. sc. Branka Hlevnjak
prof. povijesti umjetnosti,
likovna kritičarka

Marko Vrdoljak - Fotomonografija o ljepoti žene
 
 

No comments yet.