ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Marko Ožvald – Berba gljiva

07.10.2010.

Šuma. Rana jesen. Maglovito svježe jutro, još neprobuđeni grad ostavljen da spava. U lijevoj ruci stalak za fotoaparat, u desnoj košara za gljive. Na leđima torba. Već pri ulasku u šumu, koracima po suhome lišću dajem do znanja prirodi da nije više sama. Da sam tu, spreman, da bar dio te tišine ponesem kući. Sunce polako izlazi. Iz nepreglednog taloga lišća i granja po tlu naziru se prve gljive. Namještam stalak, fotoaparat i klik. Prva je slikana.
.

.
Od malena sam ljubitelj prirode i fotografije. Još kao dijete sam s roditeljima redovito hodao po obližnjim zagrebačkim šumama. Prije nešto više od godine dana nabavio sam si SLR fotoaparat Olympus E-420. Sada, moram priznati, ne odvajam se od njega. Ruksak na leđima u kojem ga nosim, postao mi je već zaštitni znak.
.
Nakon napornoga radnog tjedna, a kada se pruži prilika, volim šetati prirodom. Tišina i mir zelenih šuma, kadrovi koji se sami od sebe prikazuju kamo god da okrenemo glavu pravi su odmor od kolotečine gradskoga života. Šumu za fotografiju volim i zbog pregršt različitih sadržaja kojih pruža za fotografirati. Od macro buba, ptica po rubovima šume, pejzaža koji se otvaraju iza svakoga stabla, brda, potoka, pa do krupnije divljači za koju priznajem da nisam uspio uloviti fotoaparatom. Jer za srnu ili šumskog zeca ipak je potrebno mnogo više strpljenja i čekanja od jutarnje šetnje.
.
Ima šuma i nekoliko mana. Slabo svjetlo i težak teren istaknuo bih kao meni dva najveća nedostatka, ali tu su još i vanjski utjecaji te opasnost od oštećivanja opreme.
.
Kao strastveni gljivar, mogu se pohvaliti poznavanjem više desetaka vrsta jestivih gljiva, a i ljubiteljem šumskih plodova koje ovisno o godišnjem dobu možemo tamo pronaći. Branje gljiva svakako ne bih preporučio nekome tko nije stručno savjetovan, jer ono što sam ja naučio prepoznati, naučio sam kao član gljivarskog društva a ne iz knjiga.
.
Neke vrste gljiva mogu se razlikovati po različitom stupnju rasta od danih primjera u knjigama, neke mogu biti jako slične s otrovnima nekome tko ih nije nikada brao a neke mogu imati nejestive podvrste. U šumi također trebamo imati respekt prema životinjama koje tamo možemo zateći, kao i poštovanje prema biljkama koje tamo rastu te trebamo paziti da ne ostavljamo smeće za sobom.
.
Šuma. Nepresušan izvor inspiracije za fotografe zaljubljenike u prirodu, izvor odmora od stresa za fotografe amatere, početnike koji vole isprobavati kadrove i motive, a tako blizu gotovo svakomu gradu Hrvatske. Jesen, godišnje doba koje ne bismo smjeli propustiti u prirodi.
.
Marko Ožvald
.

  1. sviđa

    Komentar by Brko32 — listopad 19, 2010 @ 6:48 am