ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Marko Kirin – Mobilna fotografija

20.12.2010.

Otkako se pojavila digitalna fotografija i otkako su digitalni SLR fotoaparati postali dostupni širem puku, često čujem mlade fotografe kako se žale na opremu koju imaju i kako žele nešto bolje. Svi mi imamo tihih patnji oko fotografske opreme. Imam ih i ja, ali nisu ni približno izražene kao što su bile kada sam se počeo baviti fotografijom.
.

.
U početku sam gledao vrhunsku fotografsku opremu po časopisima i fotografskim sajmovima, sanjario kako bi imao bolje fotografije s takvom opremom. Kako svi mi sazrjevamo, kako kroz život tako i fotografski, uz malo razmišljanja sam došao do zaključka da mi takva oprema zapravo ne treba. Najvažnije je istrenirati oko, dočarati prizor. Naravno, to govorim kao amaterski fotograf koji se bavi fotografijom kao hobijem, kojemu je umjetnička fotografija prva na pameti.
.
Oni koji žive od fotografije se nebi složili da oprema nije bitna. Fotoreporter mora imati brz fotoaparat da mu nebi fotografija koja kruh donosi odmakla. Fotografi koji dokumentiraju divlje životinje trebaju skupe teleobjektive kako nebi prestrašili životinje. Svatovski fotografi imaju i po nekoliko fotoaparata kako bi si uštedili vrijeme koje potroše na mjenjanje objektiva, ali za nas koji polako šetamo ulicom, gledamo okolo u potrazi za prizorom, nama ne trebaju ekstremi. Prisjetimo se da je i poznati francuski fotograf Henri Cartier-Bresson koristio malu Leicu sa 50mm objektivom i time ušao u povijest fotografije. Nije mu bila potrebna vrhunska oprema za to.
.
Pošto volim izazove i testirati vlastite granice, zapitao sam se mogu li snimiti zanimljivu fotografiju mobilnim telefonom. Ako tako šta uspijem, onda doista nije bitna oprema. Paralelu sam povukao sa tzv. camerom obscurom odnosno pinhole kamerom kakva se prije koristila. Bilo koju tamnu prostoriju ili kutiju možemo pretvoriti u fotografski aparat tako što bi na jednoj strani kutije izbušili sitnu rupicu, a na suprotnu stranu stavili fotografski osjetljiv materijal (film ili fotopapir). U to vrijeme se jednostavnije nije moglo; kartonska ili drvena kutija sa filmom i rupicom bez ikakvih objektiva.
.
U današnje vrijeme bi mobilni telefon bio najbliži ondašnjoj pinhole cameri pa sam se odlučio za mobitel. Pošto je digitalno doba, mobilna kamera donosi neke prednosti nad pinhole kamerom, ali i dalje jako kaska za vrhunskim fotoaparatima pa čak i za džepnim digitalnim fotoaparatima. Jednako tako je i pinhole kamera kaskala za SLR fotoaparatima na film.
.
Mobilni telefon koji nosam sa sobom je HTC Desire sa 5 MP kamerom i autofocusom. Koristim i Vignette mobilnu aplikaciju za brzinsku obradu fotografija putem mobitela te simulacije raznih filmskih efekata koje preferiram. Omiljeni efekti su mi simulacije tzv. toy kamera kao što su Lomo i Holga fotoaparati.
.
Fotografije sam objavio na Facebooku i na deviantART galeriji gdje su primile dobre kritike i pohvale što mi je znak da sam na pravom putu. Kažu ljudi da nisu ni znali da se može dobra fotografija snimiti mobitelom. Predstavljam vam nekoliko fotografija snimljenih mobitelom pa sami prosudite.
.
.
O autoru
.
Marko Kirin je samouki hobi fotograf i fotografijom se bavi od ljeta 2006. godine. Aktivan član je fotokluba Osijek gdje drži kratka izlaganja raznih tehnika obrade digitalnih fotografija u Photoshopu i Lightroomu. Fotografije su mu sudjelovale na brojnim zajedničkim izložbama, a od značajnijih nagrada osvaja 2010. godine brončanu medalju pod pokroviteljstvom ISF-a na međunarodnom digitalnom salonu digitalne fotografije u Osijeku. Pored digitalne fotografije ga zanima i analogna fotografija te samostalno razvija crno-bijele fotografije. Okušao se u raznim fotografskim područjima, ali ga najviše zanima life fotografija i ulična fotografija. Najviše cjeni spontanost kod fotografija.
Pored fotografije je student računarstva na elektrotehničkom fakultetu u Osijeku te ga zanimaju računala i open source software te astronomija.
.

Ostale autorove radove pogledajte na http://betaaquilae.deviantart.com/
.

 1. Iako fotografski potpuno neobrazovana, mislim kako mi je dano “oko” za objektiv.
  Na temu opreme bi se dalo raspravljati i mislim kako ona definitivno nije presudna, a češće ni dovoljna kako bi fotografija imala onu neku dublju poruku nego li je to savršeno tehničko i skupo “odrađivanje”.
  Moram priznati kako su me mnoge fotografije – proizvodi vrijedne opreme i nekoliko desetaka tisuća kuna – ostavljale emotivno praznom, dok sam se znala očaravati klikom jeftinih mobitela. I sama sam upravo takve koristila dok nisam naslijedila meni dragog Olyja E500, a i još uvijek se rado služim mobitelnim fotoaparatom i s daleko skromnijom ponudom MP :)))
  Gore prikazane fotografije mi se izuzetno sviđaju! Čestitam i srdačno pozdravljam!

  Komentar by Anna — prosinac 22, 2010 @ 11:29 pm

 2. Dobra galerija, da nema opisa teško bi i pomislio da su fotke s mobitela.

  Komentar by Robert — prosinac 25, 2010 @ 7:51 pm