ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Marko Ercegović – Slobodno mjesto

10.05.2013.

U zagrebačkoj Galeriji KAJ, u subotu, 11. svibnja, u 12 sati, otvara se izložba fotografija Marka Ercegovića ‘Slobodno mjesto’. Izložba ostaje otvorenom do 1. lipnja.

Marko Ercegović - Slobodno mjesto
 
‘Ercegović se u mnogim prizorima trudi postići dojam kao da je fotografija izrezana iz nekog ‘dokumenta’, kako sam kaže, fokusirajući se na odabrana mjesta i njihove osobitosti koje nije moguće zamijetiti iz drugog kuta. Ritam sjena i poneko očekivano svjetlo, poput onog zelenkastog što prodire kroz okomite proreze zavjesa jednog ureda u prizemlju, ili nadnaravno narančastog što se zaustavlja na granici podzemnog prolaza i stepenica na kojima prevladava sivilo svakodnevice, u potpunosti zaokupljaju srednje planove fotografija. (…)

‘Slobodna mjesta su metafore mogućnosti do kojih se ne dolazi, jer nas priječi ograda, jer je kasno popodnevno sunce prejako, jer je pučina u daljini pretamno plava i vrijeme je za odlazak. U zasjenjenim procijepima hodnika i pomalo zastrašujućim odrazima koje na pročelju zgrade ostavlja osvijetljeno stablo ne nailazimo na šansu za priče. Nema govora o prostoru iza, pored, ni ispred, nema mjesta za pripovijesti, kako se činilo na prvi pogled. Svjesni smo brzine događanja koja je mnogima omogućila oslobađanje, dok ostajemo podređeni zakonima svjetla koje osvjetljava prostor i vrijeme. Zahvaljujući njemu sposobni smo zamijetiti trajanje kao možda jedinu ‘konkretnu’ odrednicu Ercegovićevih slobodnih mjesta.’ iz predgovora Sandre Križić Roban

No comments yet.