ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Marko Ercegović – Golub na grani

01.10.2010.

Od 05. listopada 2010. godine u NO galeriji možete pogledati izložbu Marka Ercegovića na kojoj predstavlja svoju najnoviju seriju fotografija pod nazivom Golub na grani. Otvorenje izložbe je u 19:00, a izložbu možete pogledati do 06. studenog 2010.
.
Marko Ercegović - Golub na grani
.
Marko Ercegović, predstavnik mlađe fotografske generacije, nepokolebljivo je vjeran klasičnom mediju fotografije i tzv. “tihoj” fotografiji, onoj u kojoj se izbjegavaju teatralni prizori i pomodni trikovi tehnike i kadra. Njegove fotografije iskušavaju samu narav medija – zaustavljanje trenutka u kojemu, najčešće posve slučajni protagonisti nisu svjesni da su u fokusu nečijeg pogleda.
.
U No galeriji Ercegović se predstavlja najnovijom serijom fotografija pod nazivom Golub na grani. Premda taj motiv uistinu postoji u ovom ciklusu, naziv na neki način sumira Ercegovićev odnos prema činu fotografiranja i fotografiji općenito: goluba (savršenu fotografiju) radije ostavlja na grani, dok svu pozornost, promatrajući u prolazu ili iz zasjede, usmjerava na nestalne trenutke ljudske prisutnosti u urbanom i prirodnom okruženju.
Poremećena ravnoteža i stanje imanentne napetosti provlače se kroz niz motiva; očituju se u položaju tijela i njegove sjene, odnosu među ljudima koje snima, arhitekture i prirodnog okruženja…Te osobine njegova postupka, od prije poznate iz prethodnih ciklusa (Dubrovčani, Začarani, Ding, Male promjene), sada postaju još intenzivnijima. Motivi na fotografijama, naizgled poznati i bliski, zadržavaju distancu – golub ostaje na grani.
.
Marko Ercegović rođen je 1975.godine u Dubrovniku. Dobitnik je nagrade za mladog umjetnika 2008. godine. Od 1995 godine imao je desetak samostalnih izložbi i sudjelovao na dvadesetak skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.
.
Kustosica izložbe: Radmila Iva Janković
.

No comments yet.