ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Marjan Radović – Pogled u plavo

08.11.2012.

U petak, 09. studenoga 2012. u 19 sati, u malološinjskog Galeriji Fritzy otvara se izložba podvodnih fotografija ‘Pogled u plavo’ autora Marjana Radovića.

Marjan Radović - Pogled u plavo

Izložba predstavlja izbor najboljih radova iz projekta „Pogled u plavo“.

Projekt „Pogled u plavo“ Radović je započeo 2010. godine, a prve izložbe ovog projekta su se odigrale u bazenima gdje je autor instalirao u bazen podvodne fotografija na 1 m dubine, a posjetitelji su morali zaroniti kako bi razgledali izložbu. Ciklus podvodnih fotografija posvećen je pokretu i gipkosti ljudskog tijela, odnosno kretanju u mediju koji je stalno u pokretu- vodi. I dok je većina podvodnih fotografa specijalizirana u fotografiranju životinjskog svijeta te podvodnih pejzaža, Radović se trudi na nestandardni i drugačiji način prikazati ambijent mora i bazena, modele i ronioce, koralje i ribe, spilje i potopljene brodove. Očaran ljepotama podmorja nije se ograničio samo na Jadran, već je zaronio i zabilježio ljepote dubina Atlantskog oceana, te Karipskog i Crvenog mora. Osim ronjenja u morima Radović je prvi ronilac u svijetu koji je zaronio i zabilježio Plitvička jezera okovana ledom. Podvodnom fotografijom Radović nastoji hrvatskoj i svjetskoj javnosti skrenuti pozornost na ljepote podmorja i Jadrana, te pozvati javnost na društvenu odgovornost i stalnu vrijednost promicanja ekologije te očuvanje mora.

Marjan Radović, mag.eng. geodezije, rođen je 1976.godine u Zagrebu. U kombinaciji strasti za ronjenjem, extremnim sportovima i fotografijom, 2000. se počinje baviti podvodnom fotografijom kako bi ostalima prikazao podvodne ljepote. Radovićeve fotografije su objavljivane u svim dnevnim novinama Hrvatske, gotovo svim specijaliziranim časopisima o moru kao što su More, Aqualung, Navigator, Pesca in Mare, Extreme magazine, Otvoreno more, Scubalife. Radović je službeni podvodni fotograf i snimatelj međunarodnih prvenstva u ronjenju na dah, stručni suradnik i urednik fotografije za specijalizirani časopis o ronjenju, te direktor fotografije na međunarodnom festivalunpodvodne fotografije i filma „Bijeli lav“. Iza sebe ima 20-tak samostalnih i 70-tak zajedničkih izložbi. Dobitnik je brojnih nagrada hrvatskih i svjetskih časopisa specijaliziranih za podvodnu fotografiju. Na nezavisnom festivalu kreativnih komunikacija Sudnji dan 2011. svrstan je u tri najbolja fotografa u Hrvatskoj. Radović je ujedno i autor brojnih radionica podvodne i sportske fotografije.

Izložba se može razgledati do 08.12. 2012. godine. Galerija Fritzy otvorena je od utorka do petka od 10 do 13 i od 17 do 19 sati, subotom od 10 do 13 sati (nedjeljom, ponedjeljkom i blagdanom zatvoreno).

www.marjanradovic.com

Marjan Radović - Pogled u plavo

No comments yet.