ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Mario Leko – Jastuci na vodi

16.12.2011.

U subotu 17. prosinca u 12h u Galeriji Fotokluba Split, Marmontova 5, otvara se izložba mladog splitskog fotografa Maria Leke pod nazivom Jastuci na vodi.
.
Mario Leko - Jastuci na vodi
.
Meka moć
.
Ponekad smo kao jastuci na vodi – izgubljeni u vlastitoj unutrašnjosti plutamo uvijek novim površinama svijeta. Osjećaj što ga Mario Leko oblikuje svojim fotografijama onaj je plutanja prostorima svakodnevnog dok se u nama kovitlaju vječne podzemne struje. Ono što ga privlači, ono što uvijek i iznova pokušava prikazati transformirajući svijet fotografijom, ono od čega ne može odustati jest istraživanje osjetljivog područja granice između misli i osjećaja s kojima ulazimo u prostor svijeta i nepromjenjive stvarnosti u koju je naša emocija uokvirena. Njegov fotografski diptih sretno razrješava tu dvojnost – prikazujući paralelno prostor unutrašnjeg i prostor vanjskog priljubljuje ih u krhku harmoniju svjetlom ulovljenog trenutka. Čovjekov unutrašnji prostor pronalazi svoj zrcalni odraz u mimikrijama pronađenog neba i mora. Na diptihu gledamo u unutrašnjost skrivenu u najčišćim oblicima stvarnosti – vidimo naše emocije zaleđene površinama beskrajnog plavetnila. Kada pak vidimo lik ulovljen u tišinu praznog prostora gotovo da možemo čuti njegove misli koje kao da se otjelovljuju u širinama ploha što ga okružuju. Mario Leko ne želi objasniti tu oštro nazubljenu granicu između nas i svijeta, ne želi dati zvuk zagubljenim mislima svojih šutljivih sanjara. Njegov je način tek vidjeti i čuti prizore bez zvuka, te okom aparata vrebati trenutke kada naše skriveno carstvo razotkriva svoju mekanu moć. Vrijeme je to zatišja između dva vala kada samo plutamo i maštamo kao jastuci na vodi. Prvi nas je val donio i za njim sada žalimo, novi će nas val pak poslati u neku nepoznatu nam zavjetrinu. Njega tiho čekamo, njemu se plutajući nadamo. U međuprostoru nostalgije i nadanja naša se meka moć pretvara u plavu tišinu plutanja. Njena nas jednina promatra s fotografija.

.
Višnja Pentić
.
Izložba ostaje otvorena do 30. prosinca 2011.
.
Autor izlaže 26 fotografija velikog formata, snimljenih analognim fotoaparatom.
.

Mario Leko - Jastuci na vodi 01 Mario Leko - Jastuci na vodi 02 Mario Leko - Jastuci na vodi 03 Mario Leko - Jastuci na vodi 04

.
Mario Leko rođen je 1982. godine u Splitu. Nakon završene Škole likovnih umjetnosti nastavlja školovanje na Tekstilno – tehnološkom falultetu u Zagrebu (Modni dizajn). Prve susrete s pozornicom veže uz dane provedene u Dramskom studiju za mladež u Gradskom kazalištu mladih Split. Asisitirao renomiranim kostimografima, a usporedno samostalno potpisuje kostimografije od 2006. godine. Već dulje vrijeme krade sate fotoaparatom, njegove fotografije objavljene su u nekolicini internetskih publikacija, te tiskanim izdanjima. Izlagao je kako na skupnim, tako i samostalnim izložbama u Hrvatskoj, Francuskoj i Bugarskoj. Sudionik je putujuće izložbe “Culture Matters: UNESCO lokaliteti u jugoistočnoj Europi”, gdje je svojim fotografijama predstavio baštinu Splita, Trogira i Šibenika. Od 2010. član je ULUPUH-a (sekcija za kazališnu i filmsku umjetnost). Odnedavno student Filma i videa na Umjetničkoj akademiji u Splitu.
.

No comments yet.