ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Mario Halar – Jutarnji trenuci rijeke Mrežnice

10.05.2011.

Kada netko spomene Rijeku Mrežnicu odmah nam u svijest dolaze slike o njenoj ljepoti ali svatko ipak ima drugačiju predodžbu o tome. Jednome su lijepi slapovi, drugome bistrina rijeke, treći uživa u kupanju, četvrti se voli voziti u čamcu… Kakve god predodžbe svatko od nas ima, nadam se da ćete se složiti da su većina njih ipak nekako vezane za dnevne ugođaje…
.

.
Ali kakav je ugođaj naći se na rijeci u 5, 6 ili 7 sati ujutro?
.
To je za mene nešto posebno, čuju se samo cvrkuti ptica, šum slapova a negdje iza žbunja dozivaju se riječne patke. U tim trenucima čovijek osjeća smiraj, veliki mir ali i snagu za nadolazeći dan, nekako se pronalazi u prostoru, daleko od svakodnevnog nemira i užurbanog načina života.
.
Zamah vesle kroz vodu, lomljava vode ispred kanua, svi ti zvukovi u potpunosti se čuju i djeluju skladno dok preko dana to rijetko primjećujemo. Tamna površina vodena kojoj cvijetovi i listovi Lokvaja spavaju, tajanstvenost dubina, jutarnja magla su misterioznost koja jest stvarna, koja je sada i ovdje.
.
Izlazkom sunca život postaje aktivniji, boje se pojačavaju, odrazi na vodi zamjenjuju tamnu površinu, to je isto okružje ali polako oblači novu topliju oku ugodnu odjeću, odjeću na koju smo svakodnevno navikli…
.
.
Mario Halar rođen je 1979. god. u Karlovcu gdje i radi, a živi u Generalskom Stolu na čijem području su i snimljene ove fotografije.
Fotografijom se bavi oko 3 god., a u želji za usavršavanjem prošao je i program obrazovanja Specijalist za digitalnu fotografiju i obradu u Algebri.
.

 1. Mario fotke su super

  Komentar by Vanja — svibanj 10, 2011 @ 11:00 am

 2. Fotograf saživljen s prirodom, koji osjeti treptaje, šum i dah rijeke. Putuje sa svojom voljenom rijekom, pozna njezine dubine, njenu prevrtljivost, snagu, tišinu i lom. U izmaglici u zori i zadnjim svjetlucanjima i čarobnim bojama sumraka nalazi vječnu inspiraciju. Njegove fotografije putuju s tom rijekom, on lebdi nad njima i savršeno prenosi atmosferu svakog trenutka prirode. Putuje s rijekom, živi s njom, nalazi onu magiju trenutka, pozna svaku kaplju i odraz na vodi. Njena snaga i divljina nisu mu strani. Živi za rijeku i ona živi s njim, te zajedno teču u savršenom skladu. Zato su upravo njegove fotografije čarobne, svaka je poseban doživljaj, nosi atmosferu i ugodjaj koji rijetko koji fotograf zna tako dobro prenjeti. Čestitam mu od srca na njegovom divnom radu.

  Komentar by Mirna — svibanj 10, 2011 @ 6:19 pm

 3. Bravo Mario! Odlične fotke!

  Komentar by Ivan — svibanj 12, 2011 @ 2:41 pm

 4. samo onaj koji voli mrežnicu i taj kraj može napraviti ovakve fotografije….vizualni užitak i terapija za smirenje od nagomilanih stresova,to je ovaj foto esej…hvala autoru

  Komentar by željko milaković — svibanj 12, 2011 @ 8:02 pm

 5. Bravo majstore! :-)

  Komentar by Vedran — svibanj 14, 2011 @ 7:00 pm