ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Marin Dražančić – Šetnja od grada do duše i natrag

14.01.2016.

Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti poziva vas na izložbu fotografija Marina Držančića pod nazivom ‘Šetnja od grada do duše i natrag’ koja se može pogledati od 12. do 29. siječnja 2016. godine u Galeriji ULUPUH, Tkalčićeva 14 u Zagrebu.

Marin Dražančić - Šetnja od grada  do duše i natrag
 
Izložene su 42 fotografije nastale u razdoblju 2014. – 2015. godine.

Predgovor

Polazeći od temeljne postavke fotografije kao svjetlopisa Marin Dražančić ovom je izložbom predstavio ciklus u kojem preispituje udio svjetla u crno-bijelom (grafičkom) zapisu. Šetnja gradom postaje okvirni kontekst propitkivanja, razotkrivanja, estetiziranja i poetiziranja fenomena svjetlosti. Nizom jednostavnih situacija (u odnosu na motiv) stvara fini splet kombinacija i varijacija likovnih struktura uzbudljivih i sugestivnih odnosa. Oštrina i neoštrina ravnopravno grade kompozicije kao i postupci poništenja jednog motiva drugim. Sjenovitošću, pokretom ili preprekama autor razigrava svjetlo ili ga naglašava nizom manjih otvora, stvarajući ugođaje u kojima svjetlost gospodari cijelom foto-slikom. Izmjenjivim ritmovima izaziva kod gledatelja čitav raspon (sugeriranih) raspoloženja: od prolaznosti, otuđenja i odsutnosti svake komunikacije, do sjete rastanaka, izgubljenosti i nostalgične želje za probuđenim (novim, možda i drugačijim) danom.

Pored likovne kompozicije slike koja metaforički pronosi autorovu visoku osjećajnost, svjetlosni odnosi stvaraju naročitu dramatiku. Napetost raste i u sudaru pretpostavljene (očekivane) živosti građana i njihove krajnje odsutnosti ili minimaliziranja. Zapuštenost prostora u odnosu na jedva vidljivi udaljeni arhitektonski glamur postavljeni su nasuprotno kao i obamrlost uspavanih građana, kojih nigdje nema što izaziva tjeskobu. Svjetlosne igre, neba i omeđenih prostora, umjetnog svjetla i refleksa prenose doživljaj zore. Krajnja reduciranost boja u svjetlu koje pobija mrak noći, istovjetna (odlazećem) snu, odraz je osviještenog stanja (pojedinačne) duše. Ovisno koliko je tko spreman otvoriti se minimalističkim oblicima i dopustiti da ga ponesu, ili samo razumski priznaju tu vrstu sugestije, činjenica je da su fotografije Marina Dražančića poetske (metafizičke) naravi.

Samo je nekoliko fotografija u boji, kako bi se sugerirala zora, koja rudeći postupno boji stvarnost. Buđenje boja, istodobno buđenju dana, istodobno buđenju ljudi, zbiva se nježno, upravo kako je to prikazao autor. Ružičasto i svijetlo plavo, pomalo zelenkasto i žućkasto sposobno je najprostiji motiv učiniti vrijednim, svečanim i romantičnim. Svjedoci smo ponuđene ljepote i prirodne nevinosti rađanja novog (dana).
Ništa na ovim fotografijama nije jednoznačno. Dramaturgija foto-šetnje obuhvaća sve slojeve predmetnih simbola i sugestiju kretanja, pješice, tramvajem, s pogledom u prolazeća svjetla, kroz granje u nebo, ili u tlo. Grad otkrivamo i kao urbanizirani i kao zapušteni prostor. Ništa nije doslovno, sve je uzdignuo na razinu osjećajnosti i intelekta. Ako i prepoznajemo Zagreb, to nije zavičajna poezija koliko humana i opće ljudska. Među ostalim na njima se očitava vječna potraga za ljubavlju.

Branka Hlevnjak

Marin Dražančić rođen je 1960. godine u Varaždinu. Akademski je snimatelj i fotograf, diplomirao je 1984. pri Akademiji dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Kroz proteklih 30 godina stekao je bogato profesionalno iskustvo kao fotograf i snimatelj prije svega u radu filmskom i video (TV) snimateljskom tehnikom. U početku najviše radi za Jadran film, dok se od devedesetih godina pa nadalje javlja kao vanjski suradnik Hrvatske televizije i ostalih većih domaćih te pojedinih stranih televizijskih kuća. Sudjelovao je u stvaranju velikog broja igranih i dokumentarnih filmova, glazbenih, obrazovnih i igranih emisija te reklamnih projekata. Član je strukovnih udruženja: Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, Hrvatskog društva filmskih djelatnika te Hrvatskog novinarskog društva.
Nakon primarno snimateljskog rada proteklih godina te u svjetlu činjenice da je fotografija u samo nekoliko zadnjih godina doživjela revolucionarne promjene prelaskom na digitalnu tehnologiju, ponovo je otkrio, nakon dugogodišnje stanke, svoju opsesiju „novim“ svijetom fotografije, prvenstveno umjetničke, kojom se danas intenzivno bavi. Ona mu omogućuje potpunu slobodu u izražavanju, koju nikada nije bilo moguće ostvariti snimajući brojne emisije i filmove gdje snimatelj predstavlja ipak samo jednu kariku u lancu kreiranja filmskog ili televizijskog djela.

Katalog izložbe možete pogledati na linku www.fotogard.com/vijesti/M-Drazancic_KATALOG.pdf.
 

No comments yet.