ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Marija Kalmeta – U prolazu

12.05.2014.

Danas, 12. svibnja, s početkom u 20 sati, u Greti se otvara izložba fotografija Marije Kalmete pod nazivom ‘U prolazu’.

Marija Kalmeta - U prolazu
 
Ciklusom fotografija ‘U prolazu’ Marija Kalmeta predstavlja fotografije snimljene tijekom njezinih putovanja u inozemstvo. Međutim, one nisu putopisne i ne prikazuju raznolikosti krajolika i mjesta na kojima se nalazila. U fokusu Marijina objektiva slučajni su prolaznici, stranci koji prolaze mjestima na kojima je i sama ona stranac u prolazu. Najčešće nam predstavlja gotovo univerzalne javne prostore, gradske ulice i trgove, mjesta zbivanja i susretanja, nova i nepoznata, poput ljudi koje autorica tamo susreće.

Svjesna prolaznosti trenutka, Marija ljude zaustavlja u pokretu i čini ih živim svjedočanstvima o njoj važnim trenucima, svjedočanstvima o postojanju života. Jednim klikom sve staje, a prizori poprimaju jednostavan oblik fotografije kojim nas autorica uvodi u mnogo složenije teme i potiče na promišljanje o vlastitu bivanju, univerzalnosti postojanja i ponavljanja životnog obrasca. Tako stvarni prizori gradskog ritma i buke – uhvaćeni u Marijin kadar – postaju prizori tišine i spokoja, mjesta prosvjećenja, a osobe s obje strane objektiva zaustavljene u prolazu.

Ines Palčić

Marija Kalmeta rođena je 1988. u Zadru. Godine 2007. upisuje zagrebačku Akademiju likovnih umjetnosti, Odsjek za restauriranje i konzerviranje umjetnina, smjer slikarstvo. Diplomirala je u veljači 2013., a u travnju iste godine odlazi u Firenzu na stručno usavršavanje u restauratorskom studiju Stefana Scarpellija. Unutar fotografskog izraza najviše je zanimaju putopis i socijalna tematika, ali i apstraktna fotografija u kojoj dominiraju čiste likovne forme. Zastupljenu likovnost povezuje vlastitim stručnim opredjeljenjem. Prvu izložba ‘Introspekcija’ održala je 2010. u Zagrebu, u Galeriji LP. Istoimenu izožbu iste godine pokazala je i u Zadru, u Caffe galeriji Đina. Drugu samostalnu izložbu ‘Traženja’ 2012. postavila je u zadarskoj Galeriji ZadArta. Od 2012. članica je zadarske likovne udruge ZadArt. U studenom 2013., kao finalist, sudjeluje na skupnoj izložbi ‘Čovjek i prostor’, postavljenoj u Zadru, u organizaciji Biennala hrvatske mlade fotografije.

No comments yet.