ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Marija Braut i Mario Rozić – Novi Zagreb jučer i danas

11.05.2012.

U Galeriji Vladimir Bužančić Centra za kulturu Novi Zagreb, u ponedjeljak, 14. svibnja, u 20 sati, otvara se fotografska izložba ‘Novi Zagreb jučer i danas’ na kojoj će biti postavljene fotografije Marije Braut i Maria Rozića. Ovom izložbom Centar za kulturu Novi Zagreb obilježava trideset i pet godina svog postojanja.

Marija Braut i Mario Rozić - Novi Zagreb jučer i danas

Uz izložbu bit će promoviran novouređen prostor Galerije. 1977. godine Centar je otvoren fotografskom izložbom Marije Braut u tadašnjoj Galeriji Spektar na kojoj su bile izložene fotografije Novog Zagreba u nastajanju, snimljene 60-tih i 70-tih godina. Ovom izložbom ponovno se postavljaju neke od tih fotografija, stavljajući ih u odnos s novim, suvremenim fotografijama koje je snimio Mario Rozić.

Izložbom se ne želi samo obilježili osnutak institucije, nego kritičkim, komparativnim pristupom reflektirati promjene ovog dijela grada u tridesetpet godina. Izložba je prilika za promišljanje uloge i poslanja Centra za kulturu Novi Zagreb kao prve i dugo vremena jedine kulturne institucije na ovom području Novog Zagreba. Ona je i poticaj za buduće akcije, izložbe i projekte na temu arhitekture i urbanizma u ovom dijelu grada.

Marija Braut rođena je 1929. u Celju. Fotografijom se bavi od 1967, kada je, pa sve do 1970, bila učenica i suradnica majstora fotografije Toše Dabca. Prvu izložbu imala je 1969. s Petrom Dabcem u Galeriji SC u Zagrebu. Održala je više od sto samostalnih izložbi i sudjelovala na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Surađivala je u dnevnim listovima, časopisima, katalozima likovnih umjetnika i raznim publikacijama. Surađivala je s Hrvatskim narodnim kazalištem mladih, Dramskim kazalištem Gavella, Satiričkim kazalištem Kerempuh i Dubrovačkim ljetnim igrama. Godine 1972. nagrađena je Nagradom grada Zagreba. Fotografije Marije Braut čuvaju se u Muzeju grada Zagreba, Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, Hrvatskom državnom arhivu, HAZU te Ministarstvu obrane Republike Hrvatske. Živi i radi u Zagrebu.

Mario Rozić rođen je 1977. u Konjicu, BiH. Početkom studija građevine u Zagrebu zaljubljuje se u analognu crno-bijelu fotografiju. Prve fotografije snima 1997. Usprkos praktičnosti digitalne fotografije, opredjeljuje se za snimanje na crno-bijelom filmu te rad u fotolaboratoriju, gdje obrađuje negativ i pozitiv klasičnim laboratorijskim postupcima, što je bila i ostala njegova prava fotografska ljubav. Trenutno živi i radi kao slobodni fotograf i inženjer građevinarstva u Hrvatskoj. Član je fotografske udruge KADAR 36 i Fotokluba Zagreb.

Više o izložbi pogledajte ovdje.

No comments yet.