ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Marija Braut – I love New York

25.07.2011.

U galeriji Foto klub Color, Rijeka, postavljena je izložba fotografija Marije Braut, pod nazivom ‘I love New York’. Riječ je o tridesetak crno-bijelih fotografija velikog formata nastalih tijekom autoričina putovanja u New York, prije desetak godina. Izložba je prvotno bila postavljena Galeriji CroArtPhoto Cluba u Zagrebu.
.
Marija Braut - I love New York
.
Marija Braut, najpoznatija hrvatska fotografkinja i nasljednica slavne zagrebačke škole fotografije, rođena je 1929. u Celju. Fotografijom se bavi preko četrdeset godina. Tri godine bila je učenica i suradnik velikana hrvatske fotografije Toše Dabca. Članica je ULPUH-a, za svoj doprinos nagrađena je Nagradom grada Zagreba. Živi i radi u Zagrebu. Marija Braut je održala preko 100 samostalnih izložbi i sudjelovala na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.
.
Ciklus fotografija ‘I love New York’ sniman je iz pješačkog rakursa. Kako u predgovoru kataloga izložbe pojašnjava Blanka Hlevnjak, ‘osobitost arhitekture koja, premda kubusna i jednostavna, zrcaljenjem i sjenama stvara neobičnu grafičku igru, lažnu (virtualnu) sliku stvarnosti u kojoj objekt živi u objektu, u kojem prožimanja fotografirane zgrade i one zrcalne oduzimaju promatraču moć raspoznavanja gdje su stvarne graničnosti, gdje se nastavlja iluzija suvremene i moderne arhitekture. Bez pretenzija da nas na bilo koji način ushiti, Marija Braut predočava ovim ciklusom svoj pješački foto-dnevnik, iskren i jednostavan, spontan i pomalo ironičan: eto to je to, iluzija do iluzije svedene na sjene i odraze, na nizove i umnoške pravokutnih ćelija; a u tom mnoštvu ponavljajućih situacija s malim pomakom i nema baš nekog ohrabrenja pojedinačnom i različitom‘, zaključuje Branka Hlevnjak.
.

No comments yet.