ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Margit Verderber i Goran Novotny – Rab – nekad i sad

06.05.2013.

Grad Rab i Pučko otvoreno učilište Rab sa zadovoljstvom vas pozivaju na otvorenje izložbe fotografija Gorana Novotnya i Margit Verdeber pod nazivom Rab – nekad i sad, u četvrtak, 9. svibnja 2013. u 10:30h, u Galeriji Knežev dvor, Trg Municipium Arba 2, na Rabu.

Margit Verderber i Goran Novotny - Rab - nekad i sad
 
Povodom dana grada Raba 09.svibnja 2013.godine u 10 sati i 30 minuta otvara se izložba fotografije pod nazivom “Rab – nekad i sad”, ideju i realizaciju fotografija uz sve dobivene dozvole porodice pokojne prve Rapske fotografkinje Margit Verderber i vlasnika njenih dijela Matka Matjaža iz Kočevja, Goran Novotny pristupio je realizaciji ove izložbe, prvo skeniranje starih razglednica iz 1930.godine, pronalaženje lokacija snimljenih fotografija i konačno sama izrada fotografija, sve fotografije su formata 70 x 50 cm, kaširane na 5mm podlogu, na izložbi biti će pretstavljeno tri triptiha, šest diptiha i šest kombiniranih fotografija.

Za sad su za izložbu zainteresirani grad Kočevje i Republika San Marino. Ovo je prva u nizu izložbi “Rab – nekad i sad”, a g. Novotny pregovara da napravi sličnu izložbu, ali na fotografije Miroslava Maroevića (prije dvije godine iz zaborava njegov sin spasio preko 400 negativa na staklu 12×9 cm koje g. Novotny digitalizira).

Margit Verderber i Goran Novotny - Rab - nekad i sad
 

Margit Verderber
Rođena je 23.rujna 1903.godine na Sušaku kao drugo dijete Rudolfa i Ane Verderber. Svoju mladost Margit provodi u Kočevju. Fotografiju upoznaje već u djetinjstvu u očevom ateljeu. Strukovno se usavršava između 1921. i 1925.godine u Celju (Slovenija), Celovcu (Austrija) i Fornbachu (Francuska).

U listopadu 1925. Dolazi na Rab gdje, uz kratke prekide, živi i radi do početka 1944.godine. U staroj gradskoj jezgri Raba vodi fotografsku radnju pod raznim imenima „Foto-Amateur-Zenrale“, „Foto Verderber“ i „Foto Sport“.

Margit Verderber Drucker umire u prosincu 1993.godine u Beču.

Goran Novotny
Rođen je 17.svibnja 1965.godine u Orahovici. Osnovnu i srednju školu pohađa u Orahovici te Karlovcu. U kolovozu 1986. dolazi na otok Rab. Fotografijom se bavi od rane mladosti te se strukovno usavršava za modnog fotografa od 2005. do 2006. u Zagrebu. Do sada je što samostalno i skupno izlago od 1996. na brojnim izložbama na otoku Rabu, Zagrebu, Kelnu (Njemačka) te prošle godinesudjelovao na skupnoj izložbi s eminetnim hrvatski fotografima pod nazivom „Prijarelji mora“ koja je obišla šesnaest hrvatskih gradova i koju je vidjelo oko milijun ljudi. Fotografije mu objavljuju skoro sve dnevne i tjedne hrvatske novine, Slovensko Delo, New York Times, u Daily Telegraph obajavljuju fotografiju dana (munje iznada Raba) te brojni portali šire regije. Fotografirao je brojne političare Hrvatske, Slovenije i drugih zemalja Europe, u republici San marino fotografiroa je papu Benedikta XVl tog, te brojne hrvatske pjevaće. Član je Zbora fotoreportera Hrvatske.
 

No comments yet.