ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Mara Bratoš – Prijatelji, poznanici i prijevozna sredstva

21.06.2013.

U ponedjeljak, 24. lipnja, u 21 sat, u Galeriju Otok / Art radionice Lazareti, otvara se izložba fotografija Mare Bratoš pod nazivom ‘Prijatelji, poznanici i prijevozna sredstva’. Izložba ostaje otvorena do 7. srpnja.

Mara Bratoš - Prijatelji, poznanici i prijevozna sredstva
 
Na prvi mah, portreti prijatelja, poznanika i prijevoznih sredstava Mare Bratoš mogli bi eventualno upućivati na neke bliske i neraskidive veze među nabrojanim fotografskim predlošcima. No doslovnost pristupa i tumačenja mogla bi samo zbuniti nenamjernog gledaoca pred okupljenom serijom fotografija. Naime, naslov izložbenog projekta slobodno je nadahnut jednim drugim slavnim naslovom romana, ‘Zen i umjetnost održavanja motocikla’ Roberta M. Pirsiga.

U oba slučaja, naslovi su tek obrubi kojima se prebrojavaju motivi i poigrava s očekivanjima, a de facto se izigravaju sve direktne analogije. Fotografije su to koje znatno toga otkrivaju o autoričinom fotografskom senzibilitetu, ponešto o portretiranim akterima, znancima i prijateljima, a sasvim usputno i neminovno, i o samim prijevoznim sredstvima.

Mara Bratoš rođena je u Dubrovniku. Godine 1998. diplomirala je na Akademiji za dramske umjetnosti u Zagrebu, na odsjeku Filmsko i TV snimanje. Izlaže od 1995. godine na nizu samostalnih i skupnih izložbi, među ostalim, u galerijama Račić, Karas, u zagrebačkom MSU-u, u galeriji PM HDLU-a, u Umjetničkoj galeriji i u galeriji Otok, Art radionice Lazareti u Dubrovniku. Radi kao profesionalni fotograf, suradnica je magazina Banka i Elle te kazališta ZKM.

No comments yet.