ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Luka Mjeda – Kristalno nebo

22.02.2013.

Danas, 22. veljače, u 19 sati, u varaždinskoj Galeriji Zlati Ajngel, otvara se izložba fotografija Luke Mjede iz ciklusa ‘Kristalno nebo’, serije fotografija arhitekture svjetskih velegradova. Izložba ostaje otvorena do 20. ožujka.

Luka Mjeda - Kristalno nebo
 
‘Iako to široj javnosti nije poznato, arhitektura je tema kojom se Luka Mjeda dosljedno bavi još od 1984. godine. Snima je kudgod ga njegova putovanja odvedu i kadgod na nju reagira njegov fotografski živac. Arhitektura je disciplina koja s onu strane podjele na umjetničko i tehničko, duhovno i pragmatično, najtrajnije, a po mnogima i najtočnije, unutar svake epohe odražava suvremeni historijski diskurs cjelokupnog ljudskog saznanja i odnosa prema okruženju. Povijesne civilizacije prosuđuju se kroz složenost arhitektonskih zamisli koje su realizirale, a danas se iskazivanje političke i ekonomske moći te sukladna razina tehnološkog standarda manifestira ekstravagantnošću skylinea metropola. Svaki metar kojeg suvremeni tornjevi osvoje u bespoštednoj trci prema nebu prati se na globalnoj razini.

Opsesiju ljudskog roda prema građevinama koje strše u nebo opirući se univerzalnom kozmičkom zakonu gravitacije što regulira sve od sudbine svemira do ljudske fiziologije, lako je protumačiti onim prkosnim, suštinski ljudskim kapacitetom razuma i volje koji se opire kozmičkom poretku, uvijek teži nadići svoje granice i stremi uvis prema nebesima kao neuhvatljivom horizontu duhovne i fizičke stvarnosti.’

iz teksta Branka Franceschija

No comments yet.