ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Lucija Oroz – Krhotine vremena

18.11.2011.

U predvorju Galerije Vladimir Filakovac, u ponedjeljak, 21. studenoga, u 19 sati, otvara se izložba fotografija Lucije Oroz pod nazivom ‘Krhotine vremena.’ Izložba se može razgledati do 1. prosinca.
.
Lucija Oroz - Krhotine vremena
.
Prvi samostalni ciklus fotografija Krhotine vremena pred objektivom Lucije Oroz, predstavljajući se sa trideset fotografija svijet oslikava realno, te nam tu realnost predstavlja kroz skupinu šuma, detalja mora, grada gdje prepoznajemo jutro, podne i večer.
.
Fotografske bilješke Lucijinog fotoaparata, nakon realnog pejzaža potenciraju i variraju nadrealističke efekte slomljenih čaša, što daje snagu njihova realiteta. Iza fotografskog objektiva osmišljava se budućnost staklenih čaša što na kraju završava krhotinama, te ako isto gledamo u alegoriji to su krhotine života. Detalje staklenih predmeta i njenih ostataka, oblikuje realnu dimenziju stvarnosti ispijanja i razočarenja.
.
Mlada zagrebačka autorica u toj temi predstavlja nam se sa dvanaest zanimljivih amorfnih stanja u posebnosti slaganja svijetla u rasterima plavim, narančastim i bijelim tonovima što promatraču daje podatke o jednoj drugoj dimenziji sabranoj u njezinoj viziji što daje poruku osamljenosti, tuge, čežnje… Šuma pak, navodi nas na pomisao bliske povezanosti s prirodom, na život koji pupa, raste i jenjava, na prolaznost, ali i snagu života koja se suprotstavlja krhotinama.
.
Tako stvaramo kontrast snage energije stvaranja i njena iščeznuća i nestajanja. Cijeli ciklus stvaran je u minimalizmu, baš zbog današnjeg vremena u kojem živimo intenzivno i zaboravljamo na detalje ili nemamo vremena za iste, već se sve bazira na toj jednostavnosti izričaja. iz predgovora Maria de Trempisa
.
Lucija Oroz rođena je 1992. godine u Zagrebu. Godine 2011. završila je fotografski dizajn na Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. ‘Krhotine vremena’ je prva autoričina samostalna izložba.
.

No comments yet.