ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Lloydovi slikopisi u Dubrovniku

03.01.2012.

U Kneževu dvoru u Dubrovniku, 30. prosinca, otvorena je izložba Dubrovačkih muzeja pod nazivom ‘Lloydovi slikopisi’. Autor izložbe je Đivo Bašić, a likovni postav potpisuje Ivona Michl. Izložba ostaje otvorena do 10. veljače.

Kružna putovanja parobrodima ‘Kraljica Marija’ i ‘Princeza Olga’ na negativima na staklu iz fundusa Pomorskog muzeja Dubrovačkih muzeja te njihove reprodukcije svjedoče o Sredozemlju tridesetih godina prošlog stoljeća.

Veći dio zbirke negativa na staklu, iz Pomorskog muzeja koji ima 1502 komada, odnosi se na kružna putovanja putničkim parobrodima jugoslavenskog Lloyda “Kraljice Marije” i “Princeze Olge”. Na njima su prikazani brodski interijeri, luke i gradovi kružnih putovanja u sredozemnim državama – Grčkoj, Palestini, Egiptu, Maroku, Tunisu, Španjolskoj i Italiji. Negative na staklu muzeju je ustupilo Hotelsko poduzeće ‘Dubrovnik’ 1964.

Jugoslavenski Lloyd bio je najjače parobrodarsko društvo u Kraljevini SHS sa sjedištem u Splitu, nastalo 1929. spajanjem pomorskih društava Atlantske plovidbe ‘Ivo Račić’ i ‘Jugoslavensko-amerikanske plovidbe’. Imalo je 26 parobroda od kojih su ‘Kraljica Marija’ i ‘Princeza Olga’ bili namijenjeni kružnim putovanjima.

No comments yet.