ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Lili Zaneta – So much I

20.03.2012.

U subotu 24. ožujka u 20h u Galeriji fotokluba Split otvara se izložba fotografija najmlađe autorice u povijesti izlagačke aktivnosti Galerije fotokluba Split, 17-godišnje učenice Lili Zanete iz Splita.
 

 
Lili je do sada sudjelovala svojim radovima na 14 skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, gdje je osvojila nekoliko nagrada od kojih je najznačajnija glavna nagrada za kolekciju na Klupskoj izložbi Fotokluba Split 2010. godine. Njeni radovi objavljivani su i u domaćim časopisima koji su posvećeni fotografiji i vizualnim komunikacijama. Na svojoj prvoj samostalnoj izložbi u Galeriji fotokluba Split predstaviti će se s dvije teme, temom portreta, te linijama u modernoj arhitekturi – fotografiranjem kojih pokazuje izuzetan talent za kompoziciju i uočavanje detalja.
Ukupno će biti izloženo 45 fotografija formata A2.
 
Predgovor – Lili Zaneta: SO MUCH I!
 
Lili Zaneta, koja skromno kaže da nema neku baš biografiju jer joj je sedamnaest godina tek, pa osim što ide u školu, voli umjetnost i voli fotografirati, a to čini već od samih početaka na takav način da je uvijek zapažena, pa je i njena fotografska biografija već pozamašna. Sudjelovala je na 13 skupnih izložbi u Hrvatskoj i u inozemstvu. Sa 16 godina osvojila je prvu nagradu za kolekciju na Klupskoj izložbi Fotokluba Split 2010., već slijedeće godine je ponovo nagrađena prvom nagradom na Split art festu 2011., a drugu nagradu je osvojila na Hrvatskom fotoizazovu 2011. u kategoriji panorama i reklamne fotografije.
 
“Ovo sam baš ja,”rekla je, objašnjavajući mi naslov svoje izložbe “… arhitektura i linije…”. Lili promatra svijet koji je okružuje na način koji nije uobičajen u današnjoj masovnoj upotrebi fotoaparata . Jedinstvena je njena sposobnost fokusiranja na detalje , izdvajanja dijelova iz cjeline na način da tvore neki novi sklad i ljepotu. Beton, kamen i nebo materijali su iz kojih gradi svoju, drugačiju geometrijsku zbilju .
Vodi nas minimalističkim kadrovima linija, ploha i boja, složenih u besprijekornim kompozicijama, u do sad nepoznat i neviđen pogled na modernu arhitekturu. Ona je oduševljeno dijete koje širom otvorenih očiju, sagledavajući svijet iz neke druge perspektive vidi i zastaje pokraj stvari, poteže odrasle za ruku i upire prstom , želeći nam usmjeriti pažnju na ljepotu pokraj koje pritisnuti svakodnevnicom prolazimo ne primijećujući je.
 
U drugom dijelu izložbe predstavlja nam se serijom mladenačkih portreta, kojima kao da poručuje da je ona baš i to: mlada, bezbrižna tinejdžerica, zaigrana, zaljubljena, vesela…. baš onakva kakvi i jesu mladi njene dobi.
 
Jelena Popić

No comments yet.