ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Legendarna Lee Miller

11.08.2014.

Do 14. kolovoza u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci postavljena je izložba legendarne američke fotografkinje Lee Miller koja je velik dio života provela u Engleskoj snimivši pritom neke od kultnih fotografija toga doba – uključujući i zbirku ratnih fotografija “Okrutna slava: slike Londona pod paljbom”.

Legendarna Lee Miller
 
Izložba Legendarna Lee Miller postavljena je u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u sklopu Rijeka Foto Festivala.

Izložba Legendarna Lee Miller dolazi u Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci iz Arhiva Lee Miller koji djeluje u Farley Farm Houseu, pored grada Chiddinglya u Istočnom Sussexu u Engleskoj, upravo na imanju na koje se slavna fotografkinja povukla posljednjih desetljeća života. Arhiv se bavi konzervacijom i predstavljanjem ostavštine Lee Miller koju čini više od 60.000 negativa, nekoliko manuskripata, mnoštvo različitih bilježaka i pisama, fotografska oprema te njezini osobni predmeti. Ovom izložbom riječki muzej predstavlja 96 njezinih fotografija, što je izbor iz bogate ostavštine s ponajboljim slikama različite tematike iz razdoblja od 1930. do 1973.

Elisabeth Lee Miller rođena je 1907. u dobrostojećoj obitelji, u tada vrlo konzervativnom Poughkeepsiju, u državi New York. Ljubimica obitelji imala je podršku (libertinskih) roditelja koji su poticali njezine umjetničke sklonosti. S dvadeset godina postaje jedna od najslavnijih američkih fotomodela, često snimana za naslovnice Voguea, Vanity Faira i Harpers Baazara. Radeći s fotografima kao što su Edward Steichen, Hoyningen-Huene i Arnold Genthe sve više pokazuje zanimanje za samu tehniku i tada još nepoznate mogućnosti fotografskog medija. Godine 1929. odlazi u Pariz te ubrzo, otvorivši vlastiti atelje/studio, započinje surađivati i raditi s brojnim umjetnicima, posebice s Manom Rayem. Njihov se umjetnički, ali i ljubavni život isprepliće, a zajedno su izumili tehniku solarizacije u fotografiji.

Spontanost u portretiranju važnih osobnosti svojeg doba značajna je odlika njezine portretne fotografije, a bavila se i nadrealističkom te modnom fotografijom. Coco Chanel, Elsa Schiaparelli, Helen Rubenstein, Jeana Cocteau, Juan Miró, Maxt Ernst tek su neka od imena čija je lica ovjekovječila, ali bila je i aktivna sudionica u mnogim umjetničkim događanjima kao što je npr. Cocteauov film Pjesnikova krv u kojem glumi nepokretnu skulpturu.

Iako je bila iznimno cijenjena, posebno u nadrealističkim krugovima, 1932. vratila se u New York u kojem dvije godine uspješno vodi vlastiti atelje. Nakon udaje za bogatog egipatskog poduzetnika Azija Elouia Beyaija zatvara atelje i odlazi u Kairo, Egipat. Uz mondeni život intenzivno se bavi fotografijom. Godine 1937., tijekom posjeta Parizu, upoznaje Rolanda Penrosea, britanskog plemića, kolekcionara, pisca, slikara i multumedijskog umjetnika. S njim putuje po Grčkoj i Rumunjskoj, a 1939. odlaze živjeti u London. Početkom Drugoga svjetskog rata, prkoseći nalozima američkog veleposlanstva da se vrati u Ameriku, zapošljava se kao slobodna fotografkinja za Vogue.

Okrutna slava: slike Londona pod paljbom njezin je ratni fotografski dnevnik u obliku fotografije. Godine 1944. postaje akreditirana dopisnica američke vojske te fotografira zajedno s fotografom Time Lifea Davidom E. Schermanom. Pratila je američke snage u Europi tijekom Dana D. Vjerojatno je jedina žena ratna fotoreporterka koja je izvještavala o ratu u Europi; svjedočila je opsadi St. Maloa, oslobođenju Pariza, borbama u Luksemburgu i Alsaceu, povezivanju rusko-američkih snaga na Torgau, oslobođenju Buchenwalda i Dachaua. Snimala je kuće u kojima su stanovali Adolf Hitler i Eve Braun, a poznata je Schermanova fotografija Lee Miller kako se kupa u Hitlerovoj kadi. Prodirući duboko u unutrašnjost istočne Europe, bilježi strašne i mučne scene umiruće djece u Beču, seljački život u poslijeratnoj Mađarskoj i smaknuće premijera Lazla Bardossyja.

Nakon završetka rata, u uniformi, zajedno s Jeanom Cocteauom odlazi u Picassov atelje, no ništa više nije isto. Dvije godine nastavila je raditi za Vouge, ali ratne strahote koje je vidjela i uspjela zabilježiti svojom kamerom nije uspjela zaboraviti, što ostavlja posljedice na njezino psihičko zdravlje. Godine 1947. udala se za Rolanda Penrosea s kojim zajedno radi na njegovim biografijama Picassa, Miroa, Mana Raya i Tapiesa. Supružnici Penrose i Miller osobito su bili intimni s Pablom Picassom. Millerine fotografije Picassa spadaju u najsnažnije portrete ikad napravljene, a i sam je umjetnik naslikao šest slika posvećenih njoj.

Potkraj života Lee Miller gotovo nije fotografirala, tek povremeno slikajući slavne obiteljske prijatelje. Bavila se farmom i gastronomijom, o čemu je napisala nekoliko knjiga. Umrla je 1977. na svom obiteljskom imanju Farley House koje danas kao privatni muzej i arhiv, posvećen i Rolandu Penroseu i Lee Miller, vode sin Anthony Penrose i unuka Ami Bouhassane.

No comments yet.