ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Lara Ušić – Polaroidi

28.09.2012.

U pulskoj Galeriji Anex, u petak, 28. rujna, s početkom u 20 sati, otvara se izložba Lare Ušić nazvana ‘Polaroidi / Polaroids’. Izložba ostaje otvorena do 9. listopada.

Lara Ušić - Polaroidi

Polaroid fotografije okupljene u izložbu koja je pred nama strukturiraju se kao nizovi, serije različitih prizora. Donose imenovana ili neimenovana, poznata, prepoznatljiva, nepoznata ili anonimna mjesta. Uz nekoliko eksperimenata i grešaka, dominiraju radovi koji čine osnovu izložbe, a povezujemo ih sa gradovima u kojima je umjetnica boravila – tu su Trst, Pula, Peking, njihovi kulturni i socijalni konteksti, uobičajeni cityscape i značenja koja proizvod.

Nesavršenost slike polaroida, njegov šarm, zadani mali format, uz brzinu i čaroliju kojom se slika pojavljuje i čini vidljivim proces izranjanja prizora, od polaroida su stvorili ikonu kulture.
U svojim malim, nesavršenim polaroidima, Lara bilježi prizore neposrednog okoliša, prizore različitih gradova, fragmente urbanih prostora. Ona to čini filmovima kojima je vrlo često istekao rok trajanja, svjesna mogućnosti greške, a ta se greška ovdje manifestira kao pojava emulzije koja poprima apstraktne oblike. Upravo metafora korištene tehologije – upotreba filmova kojima je istekao rok trajanja i zastarjele vintage opreme korištena je kao znak koji ukazuje na moguće procese fizičkog propadanja, artikulirajući osjećaje zaborava, odsutnosti i praznine.

Tu se otvara područje interesa i preokupacija umjetničkog i egzistencijalnog istraživanja – putovanja konkretnim mjestima i imaginarnim stazama memorije, doživljaja, percepcije, sugestivnih optičkih senzacija. (Branka Benčić)

Lara Ušić rođena je u Puli 1971. godine. Diplomirala je slikarstvo na Accademia di Belle Arti u Veneciji 1999. godine. Samostalno izlagala u Puli, Trstu, Beču, Sežani te na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Član je HDLU-a Istre od 2001. g. Živi i radi u Trstu.

No comments yet.