ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

La fidélité des images – René Magritte i fotografija

13.09.2010.

U okviru belgijskog predsjedanja Europskom unijom Njegova Ekscelencija Marc de Schoutheete de Tervarent, veleposlanik Belgije u Zagrebu, ima čast pozvati Vas na otvorenje izložbe La fidélité des images – René Magritte i fotografija koju organiziraju Wallonie-Bruxelles International i Muzej za umjetnost i obrt.
.
La fidélité des images - René Magritte i fotografija
.
Izložba će biti otvorena u četvrtak, 16. rujna 2010., u 20 sati.
.
U Muzeju za umjetnost i obrt publika izložbu može razgledati do 17. listopada 2010.
.
Na izložbi će biti predstavljen izbor fotografija ( 61 ) Renéa Magrittea, jednog od najintrigantnijih nadrealističkih umjetnika 20. stoljeća. Fotografije prikazuju život i stvaralaštvo tog čuvenog belgijskog slikara ( Lessines, 1898. – Bruxelles, 1967. ). Likovnu akademiju upisao je u Bruxellesu 1916. godine, Georgette Berger postaje mu supruga 1922. godine, a trajno njegova inspiracija i model. Od 1927. Magritte surađuje s francuskim nadrealistima, prvu izložbu u SAD organizira 1936., a prvu samostalnu u Parizu 1948. godine. “Svaka je stvar misteriozna”, “Volim subverzivni humor”, “Zaista sam čovjek sa sjevera”, samo su neke od njegovih izjava koje nam sugeriraju kako je razmišljao slikar koji se koristio fotografskim objektivom kao kistom kako bi vidio drugačije… Birao je najbanalnije situacije, najobičnije predmete, kako bi iz njih iskrsnulo neobično, nevidljivo, kako bi dosegao područje mašte i snove.
.
Wallonie-Bruxelles International / Communauté française Wallonie-Bruxelles, Veleposlanstvo Belgije u Zagrebu i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske pokrovitelji su izložbe “René Magritte i fotografija”.
.

No comments yet.