ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Kvartovska slika – izložba studenata snimateljskog odsjeka ADU

27.04.2011.

U Muzeju grada Zagreba, u četvrtak, 28. travnja, u 19 sati, otvara se izložba fotografija studenata Odsjeka snimanja Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu pod nazivom ‘Kvartovska slika’ kojom se nastavlja s realizacijom projekta Zagrebački kvartovi.
.
Kvartovska slika - izložba studenata snimateljskog odsjeka ADU
.
Autori fotografija: Ana Mihalić, Marko Miščević, Tomislav Može, Petra Mrša, Vjekoslav Skledar, Bojan Mrđenović, Neven Petrović, Nikola Zelmanović, Davor Konjikušić, David Mihoci, Borko Vukosav, Pavle Krnjaić, Gašper Milkovič Biloslav, Ivan Filipović, Petar Strmečki i Damian Nenadić.
.
Koncepcija izložbe: Iva Prosoli, Kristian Strukić
Likovno oblikovanje: Tajana Zver
.
Ovom izložbom predstavljena je sadašnjost Novog Zagreba i Dubrave, dvaju područja koja postaju dio Zagreba ubrzo nakon Drugoga svjetskog rata tijekom velikog administrativnog širenja grada, poglavito u pedesetim godinama 20. stoljeća.
.
To su područja uz koja se, više nego uz druge zagrebačke kvartove vežu predrasude, bilo da je riječ o Novom Zagrebu kao prostoru koji se doživljava kao mjesto kolektivnog stanovanja u kojemu se gubi pojedinac ili Dubrava uz koju se također često vežu neke predrasude.
.
Vodeći se navedenim, željeli smo vidjeti na koji način studenti umjetničke akademije reagiraju na takve stavove. Izložbene teme pokazuju mišljenje o pojedinom području studenata-autora na zanimljiv i kreativan način, kroz radove koji stanovnike tih kvartova pokazuju kao mrlje u betonskim fragmentima, i kroz fotografije gdje vidimo osobe jasno fizički prisutne, ali duhom odsutne ili pak raspoložene i sretne.
.
Drugi radovi prikazuju zgrade predstavljene kao repeticija, fragmentirano ili kao zamrznuta kompozicija, cjelina koja djeluje poput kolaža na kojem se spajaju stare i nove zgrade. Ili pak okoliš poput vrtova, kafiće, trgovine itd. Bez obzira na pristup, studenti su kroz izložene radove pokazali svoj stav, svoje mišljenje o aktualnom trenutku Novog Zagreba i Dubrave.
.
Za razliku od sadašnjosti koju predstavljamo ovom izložbom, povijesni pristup kroz teme kao što su urbanizacija, arhitektura, doseljavanje i druge korišten je u predstavljanju novozagrebačkog područja što je tematizirano kroz studijsku izložbu Pola stoljeća Trnskog-priča jedne generacije koja je bila postavljena prošle 2010. godine i realizirana u suradnji s Virtulanim muzejem Trnsko.
.

No comments yet.