ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Ksenija Župan – Golubovi i ljudi

16.04.2012.

Nakon vrlo uspješne izložbe FotogardStreet, Udruge Fotogard, LP Caffe bar, Račkoga 11, nastavlja sa samostalnim izložbama zapaženih foto talenata. Izložbom ‘Golubovi i ljudi’ predstavit će se Ksenija Župan. Serijom od 16 fotografija autorica prikazuje sveprisutnost golubova u gradskom životu, no izdiže se od pukog dokumentarizma, težeći kontemplativnosti, a hrabro dotiče i socijalne teme. Otvorenje izložbe je 20. travnja u 19 sati. Izložba ostaje otvorena do 10 svibnja.

Ksenija Župan - Golubovi i ljudi

Fotografije Ksenije Župan svjedoče o tome da je golubovima mjesto u gradovima, među ljudima, tu pokraj nas.
Crno- bijelim, pažljivo odabranim motivima, fotografije nas potiču da zastanemo na časak i zapazimo te sveprisutne ptice koje srećemo na gradskim ulicama, trgovima i parkovima.

Okom Ksenijine kamere obični gradski golubovi koje često više ni ne primjećujemo, postaju raznolike, dostojanstvene i pomalo mistične ptice. One biraju društvo osamljenih, dijele obrok s gradskom sirotinjom, sporazumijevaju se sa strancima, s djedom zabavljaju unučića.
Kipiću djevojčice stvaraju dodatni, živi ukras. Otkrivaju arhitektonske detalje, zakutke parka, ljude u dokolici…

Diskretnim dodavanjem ciglaste boje u pozadini izrazitija postaje njihova golubje-siva, a ptice pitomije i osobnije. Svojim mudrim pogledom, raširenim krilima i dostojanstvenim držanjem tmini podrumskih prozora i zalogaju iz siromaške vrećice oni pružaju lepršavu nadu. I blagu zaigranost.

Ptice zaustavljene u prostoru i vremenu čak gube konkretni oblik i samo su svjetlo-tamni obris, dodir anđela, poruka voljenog, ljudske misli… Pažljivom gledatelju otkrit će se i druge tajne.

Možda ćemo u kojem golubu ili u prizoru iz gradskog života nakon izložbe prepoznati nešto od onoga što nam je svojim umjetničkim fotografijama htjela dočarati Ksenija Župan.

Milica Gomzi

Ovdje možete pogledati katalog izložbe.

No comments yet.