ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Ksenija Španec – Impresije

07.12.2012.

U predvorju Galerije Vladimir Filakovac, u ponedjeljak, 10. prosinca, u 19 sati, otvara se izložba fotografija Ksenije Španec, članice Fotokluba Zagreb pod nazivom ‘Impresije’.

Ksenija Španec - Impresije
 
Na otvorenju izožbe o autorici i izložbi govoriti će Vinko Šebrek, autor predgovora u katalogu izložbe. Uz nastup Gayatri Čaklović, glazbenice i Petre Jerleković, autorice poezije, izložbu će otvoriti Ivica Rubić, ravnatelj Narodnog sveučilišta Dubrava. Fotografije se mogu razgledati do subote, 29. prosinca 2012.

S druge strane stvarnosti

Izložbom fotografija nazvanom Impresije, Ksenija Španec zatvara prvudionicu svog stvaralačkog puta i otvara novu s naglaskom na dublje istraživanje umjetničke fotografije i svog umjetničkog senzibiliteta. Iako se radi o njenoj prvoj samostalnoj izložbi, autorica nije nepoznata u svijetu umjetničke fotografije. Iza nje se nalazi zanimljiv opus istraživačkih i kreativnih ostvarenja sa kojima je prisutna na mnogim skupnim izložbama, a posebno je zapažena i nagrađivana na žiriranim izložbama fotografije svog matičnog kluba.

Vrijedne su spomena i njene brojne fotografije objavljene na domaćim i stranim fotografskim internetskim stranicama, a naročito one koje redovito objavljuje na svom fotografskom blogu http://ksenijaspanec.blogspot.com/ .

Fotografije Ksenije Španec istovremeno pokazuju tijek i pravac njenog stvaralaštva i njen odnos prema fotografiji kao izražajnom sredstvu, od njenih dnevničkih zapisa i life fotografije do dubljeg pronicanja u medij fotografije. One su istovremeno i izraz njenog umjetničkog identiteta i senzibiliteta i sredstvo kojima nam predočava poveznice svog vanjskog i unutarnjeg svijeta.

Reći će: „Fotografija i moje fotografsko stvaralaštvo su moji unutarnji porivi i moja stalna potreba za stvaranjem i izražavanjem svojih misli, vizija, svojih unutrašnjih borbi i dvojbi, svojih emotivnih stanja. U svom umjetničkom stvaranju i izražavanju, nastojim biti kreativna, produktivna i maštovita, a kroz moje uradke želim prije svega pokazati svoje emocije, obogatiti svoj emocionalni svijet i poboljšati svoj umjetnički senzibilitet. Fotografiju živim već godinama i neprestano razmišljam o njoj. Imam bezbroj ideja koje ponekad moram i zapisivati, jer se neprestano rađaju nove. Ne stignem ih sve realizirati“!

Ksenija Španec - Impresije - Bez naslova Ksenija Španec - Impresije - Buddha Ksenija Španec - Impresije - Eye Ksenija Španec - Impresije - Grafiti

 

Slijedeći poznatu maksimu, da u likovnom stvaralaštvu nije odlučujuće pitanje „što“ nego „kako“, Ksenija Španec stvorila je široku paletu impresivnih ostvarenja i simboličkih kreacija. Teme za svoje stvaralaštvo nalazi u naizgled običnim događajima, situacijama i motivima u svom okružju. Promatrajući njene fotografije i njen umjetnički opus, dolazimo do zaključka da je njen pristup fotografiji kao širokom mediju, fotografskom činu i fotografskom stvaralaštvu fascinantan, intrigantan i poučan. Za nju je fotografiranje misaoni proces, koji pretpostavlja i zahtjeva stalnu intelektualnu angažiranost autora, njegovo poznavanje povijesti umjetnosti, stalno učenje, istraživanje i eksperimentiranje, kao i znalačko komuniciranje sa povijesnim i aktualnim pravcima i stilovima fotografske umjetnosti i njenim akterima. Tako je na samom početku, kao i svaki foto amater, fotografirala sve što bi joj se našlo na putu, ali se posebno specijalizirala za uličnu fotografiju, i motive svakodnevnog života. Kasnije istražuje, eksperimentira i stvara i u drugim žanrovima, kao što je fotografiranje modernog plesa, umjetnina, cvijeća i slično.

Poticaje za svoje kreacije pronalazi u umjetnosti, posebno u nadrealizmu, iako mu u potpunosti ne pripada.Otuda za svoja mnoga ostvarenja uporišta pronalazi u avangardnoj umjetnosti i nadrealističkim umjetnicima, od kojih posebno izdvaja: mađarskog fotografa André Kertésza i talijanske fotografe: Maria Giacomellija i Uga Mulasa, a posebno belgijskog nadrealističkog slikara René Magritta.

„Kertesz me fascinira od prvog trenutka, svojim pomalo romantičnim prizorima grada. Kertesz nije fotograf konkretnog događaja u smislu dokumenta i informacije, kao što je to na primjer Henri Cartier-Bresson. Njegove fotografije odražavaju stanje, a ne radnju. Mario Giacomelli je jedan najpoznatijih italijanskih fotografa predstavnika italijanskog nadrealizma, čiji se radovi približuju fotografskom ekspresionizmu. Jaki kontrasti i kreativnost njegove fotografije me posebno fasciniraju. Ugo Mulas je poseban, volim njegovu filozofiju fotografije. Volim način na koji prikazuje velike umjetnike današnjice i volim njegovo razmišljanje o fotografiji. Rene Magritte je vjerojatno moja najveća inspiracija, u kreiranju nekog drugog svijeta ili bolje rečeno neke druge strane stvarnosti. Mogu reći da je moje istraživanje tog autora i njegovih djela tek počelo“, kaže Ksenija.

Ksenija Španec - Impresije - Pogled Ksenija Španec - Impresije - Razodjevena Ksenija Španec - Impresije - Ulice bez imena Ksenija Španec - Impresije - Zabranjeno fotografiranje

 

Na ovoj izložbi Ksenija Španec se predstavlja sa 43 fotografije u crno bijeloj tehnici, snimljenih analognim fotoaparatima na crno bijelom filmovima, snažnih autorskih izričaja. Riječ je o mozaičkom pregledu njenih najboljih fotografskih ostvarenja nastalih od 2009. do danas. „Fotografije koje ću prikazati na ovoj izložbi, snimane su u gradu. Riječ je o mojim impresijama gradskog, urbanog života, života ulice, raznih događanja i motiva. Najbrojnije su fotografije gdje su ljudi središnji motiv, ali postoje i fotografije na kojima nisu prisutni ljudi, ali se ipak njihovo prisustvo osjeća i prepoznaje na posredan način. U stvaralačkom činu koristim razna izražajna sredstva, od kojih najradije koristim tehniku višestrukih ekspozicija. Izložene fotografije kreativni su dio mene, kao autorice, pa tako nose moje autobiografske karakteristike. Mnoge od njih nisu ni pomodne ni trendovske, po svojoj prirodi odstupaju od uobičajenih pravaca gledanja u suvremenoj fotografskoj umjetnosti, pa se nekima možda neće ni dopasti“, kaže Ksenija.

Ideje i fotografsku praksu koje nam nudi Ksenija Španec sa svojim fotografijama, kako na ovoj izložbi tako i u njezinom širem umjetničkom opusu, nisu vezane za prostor ni vrijeme. One su univerzalne i lako primjenjive, otuda i poučne i prihvatljive za svakog fotografskog stvaraoca.

Vinko Šebrek, AFIAP
Počasni predsjednik Fotokluba Zagreb

Ksenija Španec rođena je 1966. godine u Zagrebu. Njen interes za fotografiju seže u rano djetinjstvo, kada je sa velikim zanimanjem pregledavala i divila se fotografijama u francuskom časopisu Photo čime je postepeno razvijala interes za fotografsko učenje i bavljenje fotografijom. Međutim, fotografijom se ozbiljnije počinje baviti tek od 2005. godine, kada je kupila svoj prvi digitalni fotoaparat.

To je bio početak njenog fotografskog istraživanja, samostalnog učenja i stvaranja. Fotografira, eksperimentira, proučava djela i životopise slavnih majstora fotografije, istražuje i uči, kako bi što šire pronikla u značaj i bit fotografske slike. Iako je u svijet fotografije ušla koristeći se digitalnim fotoaparatom, od 2009. godine počinje se zanimati za analognu fotografiju. Od tada u svom radu najčešće koristi analogne fotoaparate leica i srednjeg formata, cameru obscuru, lomografski i digitalni fotoaparat. Područja njenog interesa su vezana za svakodnevni život, ljude, ulice, pejzaže, atmosferska stanja, moderne plesove i cvijeće. U Fotoklub Zagreb se učlanjuje 2007. godine u kome aktivno djeluje sve do danas, pa je tako sudjelovala u mnogim klupskim aktivnostima i izložbama, posebno na natječajnim, na kojima je ostvarila zavidne rezultate.

Izdvajamo najznačajnije uspjehe: a). 2007. godine: 1. nagrada na izložbi “Najfotografija 2007” za fotografiju ”U lovu na pticu”; 3. nagrada na izložbi “Živjela fotografija” za fotografiju ”Kišna noć”; b).2008 godine: Primljena “Kad odeš 1”; ”Kad odeš 2”; ”Kad odeš 3”; c.) 2009. godine: 1. nagrada na izložbi ”Zagreb i Zagrepčani” za fotografiju ”Zabranjeno fotografiranje” i na izložbi ”Žene snimaju“ fotografija ”Čuvar puta“; d). 2010. godine: 3. nagrada za kolekciju fotografija ”Prodavači snova 1”, ”Prodavači snova 2”, ”Prodavači snova 3”; 3 nagrada na izložbi ”Živjela fotografija” za fotografiju ”Promatrač”; 2. nagrada na izložbi ”Zagreb i Zagrepčani” za fotografiju ”Zagrebački grafiti”; 2. nagrada na natječaju ”C’est is the best” za fotografiju ”Trenutak u vremenu“; Blur magazine prvo mjesto za fotografiju ”Slijedi svoje snove“ ; e). 2011. godine: 1. nagrada na izložbi ”Najfotografija” za fotografiju ”Kišna noć”; f). 2012. godine: pohvala na izložbi ”Zagreb i Zagrepčani“. U okviru natječaja Lomografija mjeseca kojeg organiziraju fotografska udruga Organ Vida i Lomography njena fotografija Budha proglašena je u studenom prošle godine fotografijom mjeseca, a Ksenija je nagrađena lomografskim aparatom.
Živi i radi u Zagrebu.

No comments yet.