ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Kristaq Sotiri – Albanija između dva svijeta

16.04.2016.

u Galeriji Fotokluba Split u Marmontovoj 5, otvorena je izložba jednog od najvećih albanskih fotografa 20. stoljeća Kristaqa Sotiria. Izložbu je otvorio albanski veleposlanik Ilir Melo koji je rodom iz istog grada Korçe kao i Kristaq Sotiri.

Kristaq Sotiri - Albanija između dva svijeta
 
Uz njega na otvorenja su govorili predsjednik Fotokluba Split Feđa Klarić, predsjednik Hrv – Franc Alijense Gerard Denegri, te kustos izložbe francuski fotograf-kolekcionar Loïc Chauvin.

Govornici su se uz osvrt na izniman fotografski rad Kristaqa Sotiria u svojem pozdravnom govoru osvrnuli i na bliske odnose Hrvatske i Albanije koje veže i mediteransko podneblje, te o značaju same izložbe za našu galeriju i naš grad.

Izložba će biti otvorena do 3. svibnja 2016.

O autoru:

Bespogovorno Kristaq Sotiri pripada obitelji sjajnih albanskih fotografa koji su djelovali prije Drugog svjetskog rata. Iako se njegov rad ne može izjednačiti niti po trajanju ni po obimu s radom fotografske dinastije Marubi, koja sada uživa međunarodno priznanje, tehnički kvalitet i tematski sadržaj njegovih radova svjedoče periodu velikih promjena, rapidne tranzicije iz Otomanske ere u modernu albansku nacionalnu državu. Doista, svjesno il ne, Sotirijev rad nosi trag umjetnika koji je bio i produkt i glumac u društvu koje promatra.

Rođen 1884. u malenom selu blizu Korçe u jugoistočnoj Albaniji, Kristaq Sotiri emigrirao je u Sjedinjene Američke Države početkom 20. stoljeća. Nakon što se obučio za fotografa 1923. se vratio živjeti i raditi u Korçi gdje je otvorio svoj vlastiti fotografski studio. Albanija se taman oslobodila otomanske vlasti, a on je neumoljivo sakupljao fotografije svojih sunarodnjaka idućih 40 godina. Njegove kompleksne, rafinirane i delikatne fotografije su često dragocjene i nostalgične za to razdoblje. One su djelo talentiranog portretnog fotografa, čija kamera je zabilježila albansko međuratno društvo koje pozira u saučesništvu. Za sobom je ostavio zbirku od gotovo 15.000 fotografija.

No comments yet.