ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Krešimir Zadravec – Zagrepčani

23.05.2013.

Pozivamo vas na otvorenje izložbe fotografija Krešimira Zadravca pod naziovm ‘Zagrepčani’ koje će se održati u petak, 25. svibnja u 20 sati u Galeriji Artget, Trg Republike 5/I u Beogradu. Izložba je otvorena do 5. lipnja 2013.

Krešimir Zadravec - Zagrepčani
 

Fotografski kolektiv Belgrade Raw uređuje izlagački program Galerije Artget u periodu svibanj – prosinac 2013. godine. Druga izložba u sezoni, koju su zbog nepovoljnih uvijeta za kulturu označili kao Raw season / Sirova sezona, predstavlja seriju fotografija Zagrepčani hrvatskog fotografa Krešimira Zadravca.

Zadravec od 2010. bilježi sitne fenomene ulične svakodnevice, urbanu dinamiku grada koja se prosječnom gledatelju/prolazniku – vječito zaokupljenom samim sobom – na ovim fotografijama otvara u jednoj posve novoj dimenziji.

Ovo uslojavanje misli i fotografske sintakse istovremeno je prisutno na razini pojedinih fotografija kao i čitave serije: humor i ironija ustupaju mjesto suosjećanju, a ono kritici društva i dokumentarnom zamjećivanju uličnih začudnosti, pri čemu ih sve podjednako prožima gotovo neprimjetna nostalgija autora koji sa (svojim) gradom ulazi u intiman dijalog. Zagrepčani, naime, prije svega kao da postavljaju pitanje – govori li fotografija više o subjektu koji se nalazi ispred ili o autoru koji stoji iza objektiva? I tko su to Zagrepčani; radi li se uopće o ljudima ili je na fotografijama ipak u pitanju – grad? Starija gospođa s popisom za kupovinu na stepenicama Dolca opisuje emocionalnu vizuru zagrebačke tržnice s jednakom točnošću s kojom mladi par u jeansu prati suvremene gradske tramvaje ili s kojom se dama u krznenjaku uklapa u kontekst kojim dominira Givenchyjev (Živanši) natpis na pročelju hotela Dubrovnik. Zadravec nam iz fotografije u fotografiju pokazuje da ljudi nisu odvojivi od grada, i da bilježeći jedno bilježi istovremeno i drugo. Autor pritom razotkriva i sebe – fotografije Zagrepčana (auto)portret su intimnog odnosa s gradom koji ga je oblikovao i u kojemu je proveo čitav svoj život, pri čemu motivima i strukturom upućuju na činjenicu koju je Susan Sontag davno zapisala u svojoj „Maloj sumi fotografije“: konačna fotografija ne postoji.

Petra Belc, odlomak iz teksta Zagrepčani – fotografski album jednog grada

Krešimir Zadravec (Zagreb, 1974) započeo se baviti fotografijom 2004. godine, a od 200­­6. izlagao je na samostalnim i grupnim izložbama u Hrvatskoj i inostranstvu (Italija, V. Britanija, BiH).

Surađivao je u brojnim kampanjama sa respektabilnim agencijama i partnerima, osnivač je internetskog časopisa za promociju fotografije Bulb magazine-a, kao i interdisciplinarnog umjetničkog projekta Organ Vida (http://www.organvida.com), koji donosi jedinstvene festivale fotografije, prateće kataloge, projekte i radionice, kao i suradnju s drugim kompetentnim institucijama iz struke.

Službeni je Lomo guide za Lomography Croatia.
Trenutno radi kao fotoreporter za redakciju N-ost mreže za izvještavanje o istočnoj Europi.
http://kresimirzadravec.com/
 

No comments yet.