ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Krešimir Pletikosa – Paris, je t’aime

02.05.2014.

Kulturni centar Narodnog sveučilišta Dubrava u suradnji sa Fotografskom udrugom Fotogard, organizator je prve samostalne izložbe fotografija Krešimira Pletikose pod nazivom ‘Paris, je t’aime’, koja je postavljena u predvorju Galerije Vladimir Filakovac u Kulturnom centru Dubrava, a biti će otvorena u ponedjeljak, 5. svibnja u 19 sati.

Krešimir Pletikosa - Paris, je t’aime
 
Prije svega čar i magičnost dokumentarnog
“Ako je čovek bio te sreće i živio u Parizu kao mlad,
onda bilo kuda krenuo tijekom života on će biti sa njim,
jer Pariz je pokretni praznik”.
Ernest Hemingway, “A Moveable Feast” (Pokretni praznik)

Kulturni centar Narodnog sveučilišta Dubrava u suradnji sa Fotografskom udrugom Fotogard iz Zagreba, organizator je prve samostalne izložbe fotografija Krešimira Pletikose, poznatog zagrebačkog fotografa, mentora fotografije u Otvorenom učilištu Algebra i predsjednika Fotografske udruge Fotogard iz Zagreba.

Izložba nosi naziv “Paris, je t’aime” i postavljena je u predvorju Galerije Vladimir Filakovac u Kulturnom centru Dubrava, a biti će otvorena u ponedjeljak 5. svibnja u 19 sati.

Iako Krešimir Pletikosa nije imao tu sreću da živi u Parizu, kao što ju je imao Hemingway, ali bio je u njemu kraće vrijeme, što je ipak bilo dovoljno, da ga, kao i Hemingway, nosi u sebi i sa sobom kao pokretni praznik. Krešo je samo dva puta bio u Parizu, prvi put u proljeće ’96, a drugi put krajem 2012. i početkom 2013. godine, zaljubio se u njega, pa je tako u dugim šetnjama sa fotoaparatom u ruci, snimao sve što mu se zanimljivog i posebnog našlo na putu, kada su i nastale ove fotografije izložene na rečenoj izložbi.

Šetnja Parizom je šetnja kroz vrijeme. Široke i duge avenije, parkovi, mostovi, svaka ulica, svaki kamen govore svoju priču o sebi i ljudima koji su stvarali njegovu povijest i sadašnjost. Ljepota i šarm njegovih širokih perivoja, avenije Champs-Élysées, katedrale Notre Dame, Arc de triomphe, Louvrea, Eiffelovog tornja i drugih povijesnih i znamenitih mjesta svakodnevno dovode u Pariz brojne turiste, putnike namjernike i posjetitelje iz cijelog svijeta.

O tome Pletikosa kaže: “Definitivno će na svakoga Pariz ostaviti dojam svojom poviješću, koja kao da je i dalje tu, iza svakog ugla, samo čeka da se pokaže. I ispriča nam priču koju je već tisuću puta ispričana. Naš korak šetnjom Parizom diktira rijeka Sena, koja sa brojnim mostovima povezuje gradske znamenitosti lijeve i desne obale. Na svakom se djelu poznatih i manje poznatih ambijenata Pariza osjeća taj bajkoviti duh prošlosti, bilo da obilazimo Sainte-Chapelle, penjemo se prema vrhu tornja Notre Dame ili se spuštamo u utrobu Pantheona. Pa čak i kad koračamo nekom od uličica Montmartrea ili se divimo pogledu ispred crkve Sacré-Coeur, ili samo poželimo odmoriti umorne noge na nekoj klupici u Luxembourškom parku i uživati u prirodi… “

Krešimir Pletikosa - Paris, je t’aime Krešimir Pletikosa - Paris, je t’aime Krešimir Pletikosa - Paris, je t’aime Krešimir Pletikosa - Paris, je t’aime

 

Pariz je bio privlačan za stvaranje mnogih pisaca, pjesnika, umjetnika, glazbenika, fotografa, koji su došli iz raznih dijelova svijeta, kao što su: Picasso, Braque, Chagall, Kandinski, Modigliani, Cocteau, Hemingway, Aragon, Breton, Fitzgerald, Miller, Man Ray, Eugene Atget, Andre Kertesz, Cartie Bresson, Paul Strand i mnogi drugi.

Krešimir Pletikosa je za vrijeme svog drugog boravka u Parizu napravio na stotine snimaka od kojih je za ovu izabrao i uobličio u zanimljive narativne fotografije – samo četrdeset, odnosno toliko, koliko mu je izložbeni prostor dozvoljavao. Ovim fotografijama na njemu svojstven stvaralački način prikazuje svoje doživljaje različitih dijelova, mjesta i razdoblja iz života Pariza. Autor je prije svega fotograf trenutka, snažne intuicije, sposoban za brzu identifikaciju odabranog motiva, prizora ili događaja i istovremeno vješt i uspješan skladadelj likovnih elemenata u fotografskoj slici. Otuda njegove fotografije koje u sebi prije svega sadrže čar i magičnost dokumentarnog, posjeduju i visoke estetske vrijednosti, što ih čini posebnim i privlačnim.

Gledajući njegove fotografije vraćamo se mislima na Hemingwaya, koji je jednom prigodom rekao, da često puta mnogi od nas maštamo i čeznemo za onim vremenima koje nismo ni doživjeli. Pa možda će netko od nas isto tako reći – nekad je bilo ljepše, bogatije i romantičnije nego što je danas. Možda Krešo Pletikosa, stvarajući i izlažući ove fotografije bajkovitog Pariza nije imao tu namjeru, ali svakako je uspio pokazati svoje doživljanje i svoje intrepretacije Pariza, koji je ostavio tako dubog trag u njegom srcu i njegovoj duši.

Zato valja pogledati izložbu, koja nam donosi u našu svakidašnjicu dašak veličanstvenog Pariza, za koga je Henry Miller napisao u svom čuvenom romanu “Rakova obratnica “- da je Pariz prije svega pozornica koja se vrti, čime omogućuje gledatelju da vidi sve strane, sva razdoblja i konflikte te pozornice. Ideš ulicama, piše Miller, i na mnogim natpisima na spomen obilježjima i spomen pločama ulica čitaš imena ljudi, koji su oblikovali tebe kao čovjeka i zbog kojih si to, što jesi. Oni koji su mnogo značili u povijesti svjjeta i živjeli ovdje u ovom ili nekom drugom vremenu.

Izložba se može pogledati svakog dana do 19 sati do 20. svibnja!

Vinko Šebrek, AFIAP, ESFIAP
Počasni predsjednik Fotokluba Zagreb

Katalog izložbe možete preuzeti sa linka www.fotogard.com/vijesti/katalog-Paris-KP-web.pdf
 

No comments yet.