ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Kostja Gatnik – Ljubljana

08.04.2010.

Otvorenje izložbe Kostje Gatnika biti će u nedjelju 11. travnja 2010. u podne u Foto Galeriji Lang u Samoboru.
.
Kostja Gatnik - Ljubljana
.
….Pred većinom smo Gatnikovih fotografija  prepušteni ponajprije likovnom užitku: među njih ušuljala se serija Šumi  iz godine 1970., koja – barem za generaciju šezdesetih godina – djeluje suprotno, prije svega kao memorija. Sva su ta tako poznata lica na fotografijama puna energije;  ali  kod mnogih danas te energije više nema, a nekima se ugasio i život. Više nego samo nostalgija, čak više nego dokument. Ovo zadnje se još samo potvrdjuje ako tim fotografijama dodamo još one iz današnjeg vremena, kad tog kultnog lokala već dugo više nema već na slici vidimo samo još zatvoreni otvor vrata i izbljedjeli  natpis.  Ako je studium te snimke – da si posudim R. Barthes-a –  svima jasan, što je onda punctum te fotografije ? Vjerovatno za svakog nešto drugo. Za mene je to djevojčica koja kao da nekog čeka i nesvjesna je značaja što ga prostor iza njenih leđa ima za dio generacije njenih roditelja; sama pak pripada novom vremenu, koje bi samo moralo izmisliti svoje Šumije.
.
Druge autorove fotografije većinom su bezvremene i godine njihova nastanka samo su formalni podatak, a upravo ta serija Gatnika kao fotografa stavlja iznad razine ispitivanja isključivo likovnih mogućnosti tog medija. Ako igdje, baš u fotografiji vrijeme ima zadnju riječ. I upravo zato najčešće ne baš vedru.

Milan Paik (odlomak iz kataloga izložbe)

Kostja Gatnik (Ljubljana, 1945.) studirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani u klasi prof. M. Pregelja i prof. M. Sedeja, te poslije u specijalki prof. M. Sedeja i Z. Didka. Kao slobodni umjetnik bavi se slikarstvom, grafičkim oblikovanjem i ilustracijom. Ilustrirao je preko 60 knjiga, realizirao je brojne plakate i omotnice ploča, oblikovao je lutke, kazališne kostime itd. Imao je preko 20 samostalnih izložbi a sudjelovao je na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.
.
Nagrađen je za rad na području slikarstva, stripa, ilustracije i grafičkog oblikovanja.
.
Izložba Kostje Gatnika ostvarena je u suradnji s: cankarjev dom Ljubljana 

No comments yet.