ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Korisnici Androida, oprez! Pojavio se malware koji fotografira sve što radite!

02.10.2012.

Pojavio se novi maliciozni software, koji napada smartphone uređaje s Android operativnim sustavom i koristi njihove kamere kako bi snimao fotografije bez znanja vlasnika i krao ih.

Stručnjaci s MIT-ja taj software nazivaju ‘malwareom koji će ukrasti vaš život’, a The Technology Review izvještava kako su znanstvenici Mornaričkog zemaljskog ratnog centra (NSWC), dizajnirali taj software. Njegov način djelovanja jest da potajno uzima fotografije, s isključenim zvukom blende, kako korisnik to ne bi primijetio te bilježi poziciju uređaja u trenutku dok uzima fotografije, prenosi Business Insider.

Nakon toga, malware putem procesa rekonstrukcije i pojačavanja fotografije, rekreira prostoriju u kojoj se nalazite, zajedno s inventarom.Navedeni malware zove se PlaceRaider i napravljen je kao aplikacija koja radi u pozadini bilo kojeg smartphonea koji koristi Android 2,3 operativni sustav. Malware se sam ugrađuje u aplikaciju kamere uređaja, koju korisnik instalira i pokreće. na taj način malware ima slobodu snimati fotografije i slati ih trećem subjektu.

Vojna primjena ovakve aplikacije i njoj sličnih, gotovo je neograničena. No, kad se radi o privatnosti običnih građana, tu se hoda po vrlo skliskom moralnom tlu.

Oznake:

No comments yet.