ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Konačno, 110. broj časopisa ReFoto je na kioscima!

11.04.2014.

Nakon neočekivanih tehničkih problema (na koje redakcija nije imala utjecaja, a nismo željeli da časopis koji dobijete nije maksimalne kvalitete),  ReFoto stiže do vas!

Konačno, 110. broj časopisa ReFoto je na kioscima!
 
Ovog puta vidjeti ćete, u praksi primijenjenu, našu davnu želju da jednom zaokruženom cijelinom koju čine časopis, web portal, škola fotografije i fotografske radionice, čitateljima pružimo maksimum informacija iz oblasti fotografske umjetnosti i tehnike.
 
World Press Photo 2014
Pored uobičajenih uvodnih rubrika predstavljamo vam pobijednike natječaja World Press Photo 2014. Najekskluzivniji dio časopisa svakako je portfolio Davida Lyncha, režisera i multimedijalnog umjetnika.

David Lynch
 

Tema novog broja je autoportret, a priču počinjemo svojevrsnim istraživanjem Jelene Matić o Autoportretu u srpskoj fotografiji, temi koja je u velikoj mjeri neobrađena. Popularna povijest fotografije donosi povijesni razvoj i aspekt autoportreta na dijelima velikana svijetske fotografije. Slijedi prikaz onoga šta u ovoj oblasti imaju pokazati mladi autori i za kraj tu su odabrane fotografije od preko 400 fotografija pristiglih u prvom krugu na istoimeni godišnji natječaj časopisa.
Autoportret u srpskoj fotografiji
 

Praksa na dijelu svojevrsna je prezentacija naše fotografske radionice o ultrabrzoj i strobo fotografiji, a ilustrirana je fotografijama polaznika radionice. Na to se nastavlja priča o obradi fotografija u Photoshopu, nastalih na radionici.
Za one koji vole analogne tehnike Damir Tiljak spremio je priču o lit razvijanju, neobičnoj i malo korištenoj tehnici.
ultrabrza i strobo fotografija

Nasuprot analognim tehnologijama Emma Szabo predstavlja Google Earth virtualni prostor u kojem pojedinici tragaju za neobičnim prizorima naše planete.
Foto škola Vladimira Červenke nastavlja se tekstom o povezivanju primarne i sekundarne konstrukcije fotografske slike, a tu je i prikaz o prvoj ReFoto školi fotografije.
ReFoto škola fotografije
 

Rubrika Tehnika počinje “okršajem” jer je ovoga puta Boris Bjelica “u arenu” ubacio fotoaparate različitih konstrukcija ali sličnih mogućnosti: Nikon D610 (D-SLR) protiv Sony Alfa7 CSC (MILC).
Nikon D610 (D-SLR) protiv Sony Alfa7 CSC (MILC)
 
Slijedi i priča o evoluciji Nikona D4s, top modela ove firme koji donosi niz unapređenja. Za sve koji vole tzv. “prime” objektive predstavljamo svjetlosno jak Sigma 35 mm f/1,4.
U kolekcionarskom kutu našao se Photavit Standard IV, minijaturni “lajka” fotoaparat.

ReFoto časopis
 

No comments yet.