ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

KomentarDana – 19.04.2012.

19.04.2012.

Danas komentiramo/analiziramo jednu fotografiju iz serije ‘Koraci’. Autorica Valentina Vukadinović živi  u Vrbovskom u Gorskom kotaru gdje radi kao učiteljica u osnovnoj školi.

Valentina o svojoj inspiraciji za esej Koraci govori: “Koncept je inspiriran prostorom u kojem živim i starim predmetima koji nose uspomene na neka druga vremena. Igre s dugom ekspozicijom i pokušaj prikaza stanja uma i duha u sjećanju.”

Seriju fotografija ‘Koraci’ imali smo priliku objaviti u našoj rubrici Fotoesej prije nešto više od godinu dana. Primijetit će te da se ova fotografija ne nalazi u eseju. Valentina će sutra imati izložbu, pa pretpostavljam da ju je napravila kasnije kako bi upotpunila seriju.

Fotografija je napravljena u istom tonu kao i prethodne. Zadržava isti, ženski, senzibilitet kojim je počela priču. Cijela serija zapravo je svojevrsni autoportret. Kako napreduje, čini mi se, da se Valentina sve više otkriva kao fotograf.

Ako malo bolje promotrimo, primijetit ćemo da esej završava portretom, vjerojatno nekim pretkom. Na ovoj fotografiji također, u odrazu ogledala, na zidu, visi starinski portret, a na stolu se nalazi knjiga o fotografiji. Ti elementi na njenim fotografijama su jasni. Samo je osoba još nejasna, skriva se, ne želi nam otkriti lice, ali je fotografije otkrivaju.

One govore o njenom stanju uma i duha, o njenoj poetičnosti i pedantnosti, o osobi koja u isto vrijeme lebdi i sigurno korača zemljom. O autorici koja poznaje gramatiku fotografskog jezika, razumije sintaksu i posjeduje snažnu narativnost.

Za kraj ne preostaje ništa drugo nego da vam iskreno preporučim izložbu fotografija ‘Koraci’ koja će biti otvorena sutra u 18.30 sati u Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić u Vrbovskom.

Goran Matošević
glavni urednik Fotogard.com portala i
predavač PO Specijalist za digitalnu fotografiju i obradu u Algebri

No comments yet.