ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

KomentarDana – 13.04.2012.

13.04.2012.

Danas je petak 13. Tko vjeruje da će ga snaći kakva nesreća neka sjedi doma uz kompjuter i nek bude s nama. U KomentaruDana vam donosimo fotografiju dugogodišnjeg Vjesnikova fotoreportera, Ivana Šebelje.

Kako je Ivan naznačio u svom opisu Cibonina zgrada je snimljena 15 mm objektivom iz donjeg rakursa, tako da se vidi i spomenik Draženu Petroviću.

O Ivanu Šebelji dosta sam govorio u njegovom prošlom sudjelovanju u našoj rubrici, a da s lakoćom fotografira možete se uvjeriti i na njegovom blogu. Bez obzira što na ovu fotografiju nemam prostora za kritički komentar, jer je na njoj sve fino složeno, otvara nam novu temu – širokokutni objektivi.

Širokokutni objektivi najčešće se upotrebljavaju u reportažnoj i novinskoj fotografiji. Oni imaju jako duboko polje oštrine. Nisu prikladni za snimanje portreta jer glava izgleda kao da je zarobljena u vodenom mjehuru. Najveći problem širokokutnog objektiva su rubovi fotografije. Oni su osjetno slabije oštrine od sredine slike, a dolazi i do tzv bačvanja, pa sve ravne linije smještene uz rub izgledaju zaobljene.

Naravno, što je objektiv širi, to su ovi efekti jače naglašeni. Tu se vidi Ivanova vještina. On je bez velikih poteškoća izbjegao sve zamke 15mm objektiva. Zamki se riješio postavljanjem Ciboninog tornja u centar fotografije, dok se na krajevima vidi nebo. Kako nema ravnih linija uz rub fotografije, nema ‘bačvanja’ ni rušećih linija.

 

Goran Matošević
glavni urednik Fotogard.com portala i
predavač PO Specijalist za digitalnu fotografiju i obradu u Algebri

No comments yet.