ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

KomentarDana – 31.01.2012.

31.01.2012.

Duje Kalajžić već drugi put sudjeluje u KomentaruDana. Prvi put je s nama bio prije mjesec dana 29.12.2011.

O svojoj drugoj fotografiji u ovoj rubrici Duje govori: ‘Ovo je jedna od prvih fotografija snimljenih tada novim i mojim prvim dSLR-om. Nastala je kao eksperiment i otkrivanje svijeta fotografije. Snimljena je prastarim manualnim objektivom 50mm f/1.8 u procesu upoznavanja fotoaparata, fascinaciji bokehom i borbi sa postavkama i manualnim fokusom. Snimljena je za kišnog dana sa balkona gdje sam pokušavao uloviti kap kiše u padu sa nadstrešnice. Ovo je kropani dio veće fotografije koja u boji nije bila toliko interesantna ali konvertiranjem u CB i “nabrijavanjem” mi se učinila zanimljivom pogotovo što se u kapi pojavila slika susjedne zgrade.’

Duje iskreno govori o tome kako originalna fotografija nije bila interesantna, te da je tek naknadnom obradom došao do fotografije koju vidimo ispred sebe. To samo govori koliko je važna obrada, ili bolje rečeno, vizija što se s dobrom obradom može postići. Iznenadili bi ste se koliko je dobrih fotografija nastalo u kvalitetnoj post produkciji. Jedna od meni najpoznatijih je fotografija Ansel Adamsa, Mjesečev izlazak – Moonrise.

Poznavanje fotografske opreme pomaže nam da vizualiziramo kadar, a poznavanje post produkcije pomaže nam da vizualiziramo konačan izgled fotografije. Ni jedan od ta dva elementa nije zanemariv. Stoga ćemo i ovdje gledati i komentirati završni proizvod.

Bokeh – zamućenost pozadine je foto efekt koji oduševljava početnike, a profesionalci s njime vješto barataju. Na ovoj fotografiji zgrada u drugom plan je jako fino zamućena i postavljena u laganu dijagonalu. U gornjem desnom kutu nalazi se crni trokut nadstrešnice čija je duža stranica paralelna sa dijagonalom pozadine. U prvom planu je kapljica kiše koje je vrlo fino zamrznuta – ima pravilan oblik kuglice. Fotografija je jednostavna, na njoj vizualno sve funkcionira, a ima i vrlo poetičan ugođaj. Baš zbog toga mogla bi poslužiti kao naslovnica neke knjige.

Goran Matošević
glavni urednik Fotogard.com portala i
predavač PO Specijalist za digitalnu fotografiju i obradu u Algebri

No comments yet.