ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

KomentarDana – 30.01.2012.

30.01.2012.

Željko Jovanović poslao nam je fotografiju tramvaja. Fotografija je snimljena na glavnom zagrebačkom trgu.

KomentarDana – 30.01.2012.
Pročitajte što je Željko napisao o svojoj fotografiji: ‘Igrao sam se sa odrazima u staklima tramvaja, slikano je sa zapadne strane trga tako da sam u jednom vozilu uhvatio odraz drugog i kipa B.J.J. U kakvu vrstu bi se mogla smjestiti ovakva fotka – turistička, ulična? Što i kako sam mogao bolje napraviti?’

Fotografija zagrebačkog tramvaja mogla bi spadati i u uličnu fotografiju i u turističku fotografiju. Ulična fotografija po svojoj definiciji bi trebala ipak više stavljati naglasak na život ljudi, a taj dio na ovoj fotografiji nije naglašen. Zadatak turističke fotografija je promocija grada i njegovih karakteristika. Novi tramvaji su postali jedna od prepoznatljivih karakteristika Zagreba te bi i fotografija u tom kontekstu mogla funkcionirati.

Odraz u staklu, kao i bilo koji drugi fotografski efekt ne određuje vrstu fotografije – znam da Željko nije imao namjeru to povezivati, ali mislim da to treba jasno odijeliti. Površina odraza na fotografiji zauzima manji dio u odnosu na cijelu fotografiju, tako da odraz drugog tramvaja, a pogotovo kip B.J.J., nije toliko naglašen. Ukoliko bi se želio staviti veći naglasak i površina odraza bi trebala biti dominantnija na fotografiji.

Dobar primjer kako se poigrati s refleksijama, ali i kako se smisleno odmaknuti od odraza samo kao fotografskog efekta, je fotoesej Ljubice Babac – U izlogu.

Goran Matošević
glavni urednik Fotogard.com portala i
predavač PO Specijalist za digitalnu fotografiju i obradu u Algebri

No comments yet.