ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

KomentarDana – 28.12.2011.

28.12.2011.

Juliana Lana Prah poslala nam je ljetnu fotografiju o kojoj kaže: ‘Fotografija je nastala na gornjem gradu, sredinom ljeta. Fotkana je s Canonom EOS 500D, objektiv 75-300mm, pri otvoru blende od 4.5, ISO 100 i brzini okidača 1/1000s.’

KomentarDana - 28.12.2011.

Na prvi pogled fotografija je efektna. Fini, oštar, prvi plan dok je pozadina zamućena. Sunčevo svjetlo je raspršeno – pretpostavljem laganim bijelim oblakom, što daje mekano svjetlo puno toplih tonova.

Međutim, kad se malo bolje zgaledamo ima nekoliko elemenata koje bi trebalo popraviti. Iako je zamućenim drugim planom djevojka s kišobranom izdvojena od pozadine trebalo bi paziti na preklapanja – preklapanje zgarada u pozadini sa djevojkom nije toliki problem kao preklapanje dizalice sa kišobranom. To ‘bode oči’ pa treba biti pažljiv.

Fotografija je lagano nagnuta u desnu stranu. Tim fotografskim trikom se često dobija na vizualnoj atraktivnosti. Međutim, kosina kakvu imamo na ovoj fotografiji je najnespretnija – ograda koje je najviše ‘pogođena’ nakošavnjem bi trebala biti ili ravna ili postavljena u malo jasniju dijagonalu.

Na ova dva elementa koja na ovdje ne funkcioniraju bi trebalo paziti kod snimanja, jer se nikakvim kasnijim prekadriranjem ne mogu popraviti.

Goran Matošević
Glavni urednik Fotogard.com portala i predavač PO Specijalist za digitalnu fotografiju i obradu u Algebri

No comments yet.