ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

KomentarDana – 27.04.2012.

27.04.2012.

Po drugi put u našoj rubrici komentiramo fotografiju Antonie Bandule. Prošli put smo smo komentirali fotografiju s ulice, a sad nam je poslala nekoliko fotografija od kojih smo izabrali ovaj portret.

Iz autoričinog opisa doznajemo da je fotografija nastala slučajno dok je tražila pogodne lokacije za neka buduća fotografiranja na starom željezničkom kolodvoru.

Istraživanje lokacija odličan je način učenja i razvijanja ideja za fotografiju. Stoga nije slučajno da se na takvim ‘izviđanjima’ naprave dobre fotografije. Jedan takav primjer imamo ispred sebe.

Antonijina fotografija vrlo je jednostavna, klasična i efektna. Djevojka se nalazi otprilike na desnoj trećini fotografije. S lijeve i desne strane uokvirena je vratima vagona, a iza nje, unutrašnjost vagona se pretvorila u tamnu plohu tako da nam ništa ne odvlači pažnju.

I druge dijelove kadra Antonia je pažljivo odabrala. U lijevom dijelu nalazi se ručka od vrata koja je postavljena u laganu dijagonalu, što dodatno obogaćuje fotografiju.

Jedini iskorak iz standardnih pravila je pogled djevojke. Po pravilima on bi trebao biti unutar fotografije, a ne kao ovdje da izlazi iz kadra. Međutim ja se osobno oko toga ne bi previše uzbuđivao. Pravila su pravila, i ako ih se slijepo slijedi ne pomiču se granice.

Antoniji, ali i svim Gardovcima želim ugodan produženi vikend. Vraćamo se komentiranju nakon praznika.

Goran Matošević
glavni urednik Fotogard.com portala i
predavač PO Specijalist za digitalnu fotografiju i obradu u Algebri

No comments yet.