ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

KomentarDana – 27.03.2012.

27.03.2012.

Fotografiju koju danas komentiramo snimio je Nenad Petrović. Snimljena je u Jagodini u Srbiji.

Pogledajmo što nam je Nenad napisao u mailu: „Evo šaljem jednu fotku na razmatranje.. Fotografija prikazuje pravoslavnu crkvicu i okolni ambijent na starom ruskom groblju u Jagodini u Srbiji. Izabrao sam kadar podno groblja, tak da se grobovi ne vide, ali mislim da se osjeća atmosfera. Zanima me vaše mišljenje o izboru kadra i da li sam prebacivanjem fotografije u crno- bijelu pojačao dojam takvog mjesta. I u koji tip fotografije spadala ova fotka? Svaki korisni savjet ili konstruktivna kritika su dobro došli.“

Pošto je Nenad postavio konkretna pitanja pokušat ću dati konkretne odgovore. Izbor kadra je dobar, pogotovo donji dio. Zanimljivost donjeg djela čine stepenice na nekoliko razina i jedna dominantna tamna dijagonala. Gornji dio je ok, ali nije toliko dobar kao donji. Možda bi očekivao da je crkvica naglašenija ili da bar nije zaklonjena granama. Sve u svemu kadar je dobar, ali bez popratnog teksta ne bi znao da se radi o groblju.

Prebacivanjem fotografije u crno-bijelu varijantu definitivno je postignuta dobra atmosfera. Moram priznati da me obrada podsjeća na crno bijeli film zbog količine sivih tonova. U svakom slučaju vrlo uspješno.

Tip ove fotografije  dosta je nezgodno odrediti. Često se događa da istu fotografiju možemo svrstati u dva različita tipa. Ovdje imamo baš takav slučaj. Nenadova fotografija obrađena je kao dokumentarno-reportažna ali bi isto tako mogla spadati i u pejzažnu fotografiju. Kad bi bila dio fotoeseja tad bi ju to preciznije odredilo.

Goran Matošević
glavni urednik Fotogard.com portala i
predavač PO Specijalist za digitalnu fotografiju i obradu u Algebri

No comments yet.