ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

KomentarDana – 26.04.2012.

26.04.2012.

U kratkom periodu komentiramo drugu fotografiju Ivana Ljevara. Prvu smo komentirali prije nekoliko dana – 17.04. Za to ne postoji neki veliki razlog, osim što se Ivan trudi i šalje fotografije.

Ivan je svoju fotografiju ovako opisao: ” DOTS…iako bez novaca, Maja uživa u prirodi sa psom Kika, jer tu se ne vidi i nije bitno tko ima love, najnoviji ajfon, tko je obučen za 3000kn i sl.”

Iz opisa fotografije vidimo da njegova pažnja nije usmjerena na tehniku nego na motiv, što u potpunosti podržavam. Ali ipak je potrebno poznavati tehniku i kompoziciju da se možemo bolje kreativno izrazimo. To je fotografska gramatika, a kad se gramatika kvalitetno koristi onda je i poruka jača.

Ivan je odlično uhvatio Maju u pokretu, koji nam prenosi osjećaj radosti, užitka. Međutim, Maja bi mogla biti malo ‘veća’. Osim toga većina elemenata nalazi se na desnoj strani fotografije, dok je lijeva nekako prazna. Kadar bi se definitivno mogao bolje posložiti – organizirati.

Samo laganim zakretanjem fotoaparata u desnu stranu fotografija bi bila uspješnija – u stražnjem planu bi se minimaliziralo nebo, a kuća bi bila cijela. Ali, još uvijek bi imali veliki prostor trave s cvijećem u donjem dijelu fotografije. To se može riješiti na dva načina: tako da se fotograf približi subjektu ili da se subjekt približi fotografu. U prvom slučaju bi se smanjila trava, a u drugom bi imali sve elemente s kojim bi se Ivanova fotografija približila opisu.

Goran Matošević
glavni urednik Fotogard.com portala i
predavač PO Specijalist za digitalnu fotografiju i obradu u Algebri

No comments yet.