ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

KomentarDana – 26.03.2012.

26.03.2012.

Dobro jutro dragi Gardovci! Evo nas u novom radnom tjednu, s novim fotkama i novim komentarima. Nakon Ivana dolazi nam opet Ivan. Ovaj put se radi o Ivanu Šebelji koji radi kao fotoreporter u Vjesniku. Poslao nam je fotografiju Pulske Arene. 

O svojoj fotografiji Ivan kaže samo da je nastala jedna večeri u sumrak dok se šetao oko Arene u Puli.

I danas imamo dosta sličnu situaciju kao što smo imali u  petak. Šebelja je također fotoreporter, kao i Klindić, a i njegova fotografija nastala je u šetnji, u slobodno vrijeme.

Iako je Ivan Šebelja svoju fotografiju snimio šetajući ona je školski primjer kako se snimaju turističke fotografije, ili bolje rečeno kad. Sumrak u ovdje nije slučajno odabran. To je doba dana kad imamo tzv. bleu houre, ili plavi sat, a radi se o periodu kad se ekspozicija neba spusti do ekspozicije ulične rasvjete. Taj period traje svega desetak minuta svaki dan, ali je iznimno atraktivan jer daje plavu boju neba, a ne crnu kao kad se snima noću.

Osim toga Ivanov kadar je vrlo vješto složen. Dominantan element na njegovoj fotografiji je polukružni otvor. U prvom planu Ivan je lukom uokvirio kadar, dok u drugom planu niz polukružnih otvora daje fotografiji ritam. Da fotografija ne bude samo puka arhitektura, Ivan joj je jednim detaljem dao reporterski štih. Taj detalj se nalazi unutar Arene u sjeni, a odnosi se na čovjeka koji prolazi zavojitom stazom.

Goran Matošević
glavni urednik Fotogard.com portala i
predavač PO Specijalist za digitalnu fotografiju i obradu u Algebri
 
 
Ostale Ivanove radove pogledajte na njegovom blogu http://sebeljaivan.blogspot.com/

No comments yet.