ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

KomentarDana – 24.01.2012.

24.01.2012.

Sonja Dvornik nam je poslala fotografiju labuda. Po temi ona spada u wildlife fotografiju.
KomentarDana - 24.01.2012.

Iz njenog maila doznajemo da joj je fotografija iznimno draga i kaže:’ Nastala je u šetnji Maksimirom sa željom da pokažem ono nešto u ovoj divnoj ptici.’

Snimiti dobru fotografiju divljih životinja nije lagano – zahtijeva iznimnu strpljivost i vještinu. Da bi dobio fotografije kakvima se divimo u National Geographicu, fotograf često provodi dane i mjesece u divljini. Osim toga tu je dosta bitna fotografska oprema ali i poznavanje ponašanja životinja.

Kako vidimo iz Sonjine izjave njena fotografija nastala je u šetnji. Znam da Sonja nije slala fotografiju da bi ju uspoređivali sa vrhunskim fotografijama snimljenim u divljini, ali važno je znati razliku u pristupu jer je ona vidljiva i na fotografiji. Pravilo je dosta jasno: ‘Više vremena provedenih snimajući – bolja fotografija.’

Životinje, baš kao i ljude možemo smjestiti u prostor, njihovo stanište, ili ih smjestiti u okvir fotografije. Krupni kadar labuda spada u drugu kategoriju. To se najčešće koristi kad se promatrača želi uvesti u svijet životinja. Tome, na ovoj fotografiji, pridonosi i dobar izbor rakursa – labud je snimljen iz ‘labuđe’ perspektive, a ne iz čovjekove. Kadar je vrlo dobro složen – pozadina je zamućena, dok u prednjem planu kadra labud sa svojim tijelom, vratom i glavom zauzima oblik slova ‘c’.

Pretpostavljam da je Sonja koristila neki programski način rada fotoaparata jer su joj gornji dio glave i jedan dio tijela labuda’ izgoreni’. To se često događa automatici fotoaparata kad imamo svijetli objekt ispred tamnije pozadine.

Goran Matošević
glavni urednik Fotogard.com portala i
predavač PO Specijalist za digitalnu fotografiju i obradu u Algebri

No comments yet.