ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

KomentarDana – 23.12.2011.

23.12.2011.

Danas vam donosimo jednu pejzažnu fotografiju. Autor fotografije ‘Sunrise in Sunflower Field’ je Karlo Gavrić.

Karlo-Gavric---Sunrise-in-Sunflower-Field

Karlo nam otkriva da je fotografija nastala u ranim jutarnjim satima na imanju Višnjica u mjestu Višnjica, za vrijeme jednodnevnog posjeta povodom okupljanja koje je organizirao Foto Klub Slatina.

Karlova fotografija ima sve odlike koje zahtijeva pejzažna fotografija. Svako mjesto ima svoje kvalitete, ambijent i osobnost. Zadatak pejzažnog fotografa je razlučiti vizualne elemente kojima će taj osjećaj prenijeti gledatelju. Karlo je sve to sa lakoćom postigao.

Analizirajući fotografiju vidimo da je podijeljena na gornju i donju polovicu. Centralnim položajem Sunca, po svim pravilima, trebala je biti pojačana statičnost kompozicije. Ali, suprotno tome, Karlo je vještom upotrebom zvjezdastog efekta, laganim kružnim lens flareom i decentriranim suncokretom u prvom planu postigao dinamiku.

Moja lagana sugestija autoru je da proba malo odrezati fotografiju odozgo – to bi trebao diktirati najveći krug lens flarea, i, ispravite me ako griješim, gledajući horizont čini mi se da ‘milimetar’ visi na desno. Međutim to nikako, ne umanjuje onaj, kako Amerikanci vole reći, wow efekt. Odlično!

Goran Matošević

No comments yet.