ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

KomentarDana – 23.03.2012.

23.03.2012.

Ivan Klindić jedan je od naših najaktivnijih komentatora. Već smo imali nekoliko njegovih fotografija u KomentaruDana koje su snimljene na ‘zadatku’. Ova je snimljena u slobodno vrijeme.

Prije komentiranja pročitajmo što Ivan kaze: ‘Još malo mog doprinosa… Fotka je snimljena u Osijeku početkom ožujka, iako sam bio na godišnjem oprema nije mirovala. Ništa posebno nemam dodati, to bi bilo to.’

Prijašnje Ivanovih fotografija koje smo komentirali imale su izrazito naglašen novinski, fotoreporterski karakter. Za razliku od njih na ovoj se vidi da je neobavezna. Cijela fotografija je na ‘rubu’ siluete, samo se malo naziru poneki detalji u tamnim dijelovima. Nedostatak informacija u siluetama jedan je od glavnih razloga zašto je fotoreporteri ne koriste često.

Fotografija je zbog kontra svjetla praktički svedena na dvije dimenzije. Tu se, međutim, Ivan vješto poigrao sa svim elementima u kadru i grafički ga dotjerao.

Iako na prvi pogled nije uočljivo, na fotografiji dominiraju paralelne linije. Dijagonala obale paralelna je sa dvije ‘nosive sajle’ u gornjem lijevom kutu, dok  su na sredini paralelne linije grada i donjeg dijela mosta – ceste. Treba naglasiti da se ne radi o savršeno paralelnim linijama, ali to ne treba ni tražiti, jer pričamo o fotografiji a ne o geometriji.

Na ovoj fotografiji je vidljivo da Ivan vješto barata sa više statičnih elemenata u kadru, slijedeći korak je vješto snalaženje sa više elemenata u pokret.

Goran Matošević
glavni urednik Fotogard.com portala i
predavač PO Specijalist za digitalnu fotografiju i obradu u Algebri

Ostale Ivanove fotografije možete pogledati na www.ivanklindic.info

No comments yet.