ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

KomentarDana – 22.12.2011.

22.12.2011.

Drugi izbor za KomentarDana pao je na našeg vjernog ‘fana’. Pavao Toth nam je poslao fotografiju koja se zove ‘Njušim jesen’.
KomentarDana - 22.12.2011.

Prije nego se bacim na komentiranje pročitajte što je autor napisao o nastajanju same fotografije;

Fotka je nastala u jesen prošle godine, na fotografskom kup-natjecanju ‘Jozo Vranić’, u Pihačima – Donja Stubica. Snimljena je u tipičnim jesenskim uvjetima – oblačno vrijeme i magla. Svjetlo je bilo disperzirano, a motivi potpuno lišeni sjena i ‘plošni’. Takvo osvjetljenje je pogodovalo melankoličnim statičnim motivima, a fotografije tako nastale su bile tonski bogate i nešto slabijeg kontrasta.
Ova fotka je snimljena ‘u sekundi’, bez mogućnosti da se pažljivo kadrira motiv, jer je mačka na slici bila tek nekoliko trenutaka ispred objektiva. ‘Mrtva priroda’ u pozadini je sastavni dio kućnog domaćinstva, a ja sam mačku uočio prolazeći dvorištem i tražeći motive za slikanje. Na slici je napravljen vrlo mali ‘izrez – crop’. Izrezan je dio vrata s desne strane i dio terase s donje strane, kako bi bila kompozicijski ujednačenija. Na drvenom zidu je bilo nekih ružnih crteža kredom koje sam uklonio. Malo sam povećao kontrast i to je sve.

Ovako opširan opis uvelike olakšava komentiranje jer se možemo odmah baviti konkretnim stvarima. Prvo što bi htio reći da je fotografija jako dobra. Ona fino prenosi melankoničnost starinskog ambijenta. Ali, poznavajući Pavlov rad to njega neće zadovoljiti pa ću malo podići letvicu i reći što fotografiji nedostaje da bude odlična.

Gledajući fotografiju kao jedan fine-art uradak dvije stvari na njoj ne štimaju. Mačka ne stoji na pravom mjestu. Zbog ravnoteže bi bilo puno bolje da se nalazi u istoj visini ali više lijevo, tako da je stol uokviruje. Drugi element koji u kadru smeta je tanka zelena traka u donjem lijevom kutu. Ona se tonski nikako ne uklapa u ostatak fotografije.

Fotografiju bi se moglo gledati i iz dokumentarne perspektive. Tada ‘uklanjanje’, pretpostavljam u Photoshopu, ružnih crteža kredom sa drvenog zida nije legitimno. Takvom intervencijom zadiremo u stvarnosti, izmjenjujemo istinu, pa fotografiju više ne možemo gledati kao dokument.

Još jedan element na koji bi trebalo obratio pažnju je odabir naslova. Kod izbora bi trebali biti oprezni jer je to jako sklizak teren. On često umanjuje vrijednost fotografije, a ponekad govori više o autoru nego fotografija. Naslov ‘Njušim jesen’ je granični izbor i još uvijek se ne mogu odlučiti da li je dobar ili ne.

Goran Matošević

No comments yet.