ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

KomentarDana – 22.02.2012.

22.02.2012.

Fotografiju koju danas komentiramo poslao nam je Goran Antić iz Belog Manastira.
 

 
Kako doznajemo od Gorana fotografija je nastala u mjestu Buše u Branjinom Vrhu, pokraj Belog Manastira u Baranji. Kaže još da hvata detalje i ne voli da mu nešto smeta u pozadini jer ne koristi Photoshop, pa to ne bi mogao izbrisati.
 
Goran ne obrađuje svoje fotografije. To je najčešće stav ljudi koji se bave dokumentarnom fotografijom, jer ne žele izmjenjivati stvarnost. Oni najčešće svoj kadar ‘rješavaju’ pri samom snimanju. Nekad su fotografi, da bi pokazali vještinu kadriranja, prilikom uvećavanja fotografija ostavljali perforaciju filma kao dokaz punog kadra – da ništa nije naknadno prekadrirano. Međutim, bez obzira na dokumentarnost, uvijek se utjecalo na boje i kontrast – prilikom odabira filma, ali i pri razvijanju. Te, male intervencije u Photoshopu ni danas nisu nelegalne u dokumentarnoj fotografiji. Brisanje dijelova u pozadini bi bilo nelegalno, jer mijenja stvarnost, dok je naknadno izrezivanje ne mijenja – samo sužava kut gledanja.
 
Na fotografiji konj je smješten na lijevu trećinu, a jahač približno na desnu trećinu fotografije. Dobro je da je pozadina jednolična jer nam ništa ne odvlači pažnju od jahačevog karakternog izraza lica – kao da je spreman za boj. Jedino je donji rez na fotografiji malo upitan. Vizualno bi bolje odgovaralo da je fotografija rezana nešto niže – malo ispod jahačevog koljena.
 
 
Goran Matošević
glavni urednik Fotogard.com portala i
predavač PO Specijalist za digitalnu fotografiju i obradu u Algebri
 

No comments yet.